ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί πρέπει να πάμε στην  συνάντηση κορυφής για τα «πυρηνικά»;
© Sputnik/Alexander Vilf
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί πρέπει να πάμε στην συνάντηση κορυφής για τα «πυρηνικά»;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε την άρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφής για την «πυρηνική ασφάλεια» που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, στο έλλειμμα συνεργασίας που υπήρξε στα ζητήματα αυτά κατά την διάρκεια των προπαρασκευαστικών συνομιλιών.  

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι υπάρχει «ένα «ορισμένο έλλειμμα συνεργασίας» στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντηση κορυφής. Επιπλέον στην Μόσχα θεωρούν ότι το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας απαιτεί «απ όλους κοινές προσπάθειες, όπως και να λαμβάνονται υπ όψιν τα συμφέροντα και οι θέσεις της κάθε πλευράς στην πορεία των προπαρασκευαστικών συνομιλιών».  

Νωρίτερα ο αναπληρωτής βοηθός του αμερικανού προέδρου Μπέν Ρος είχε δηλώσει ότι η Ρωσία  επέλεξε να απομονωθεί από το να συμμετάσχει στην συζήτηση για τα ζητήματα ασφαλείας, αρνούμενη να συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφής. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την δήλωση αυτή πολιτικοποιημένη. Επίσης διπλωμάτες ανέφεραν, ότι «η πολιτική ημερησία διάταξη των συναντήσεων κορυφής έχει εξαντληθεί από καιρό», ενώ οι συζητήσεις έχουν ένα πολύ εξειδικευμένο χαρακτήρα, και μπορούν να διεξαχθούν στους κύκλους των πυρηνικών φυσικών, των μυστικών υπηρεσιών και των μηχανικών και δεν απαιτείται  να γίνονται συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής.   

Η συνάντηση κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου και θα συμμετάσχουν σ αυτήν περισσότερα από 50 κράτη. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η καταπολέμηση  της πυρηνικής τρομοκρατίας. 

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμον, συνταγματάρχης ε.α Βίκτορ Λιτόβκιν μιλώντας στο ράδιο Sputnik, επέστησε την προσοχή  στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Συνεπώς, όπως είπε, αναφορές στην Ρωσία, παρόμοιες με αυτές που διατύπωσε ο ο Μπεν Ροντς είναι αβάσιμες.  

«Ο Ντμίτρι Πεσκόφ μίλησε με μεγάλη λεπτότητα για το «έλλειμμα συνεργασίας». Θα έλεγα πολύ πιο έντονο,  είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στους εταίρους μας, στα ζητήματα που έχουν σχέση με τα πυρηνικά, πρωτίστως με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αυτό επειδή είναι εκείνες που παραβιάζουν όλες τις αρχές που αφορούν την πυρηνική ασφάλεια. Το πιο απλό παράδειγμα, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα δεν έχουν επικυρώσει την Συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών σε όλους τους τομείς. Είναι η μοναδική χώρα από τις πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, η οποία δεν έχει επικυρώσει την Συμφωνία, διατηρώντας το δικαίωμα να πραγματοποιεί  πυρηνικές δοκιμές. Η Ρωσία εδώ και καιρό έχει υπογράψει το κείμενο αυτό και λέει ότι η ίδια πρέπει να κάνει κάτι, τη στιγμή που εσείς, όλως περιέργως, δεν επικυρώνετε το θεμελιώδες κείμενο που έχει σχέση με την πυρηνική ασφάλεια»  δήλωσε ο Βίκτορ Λιτόβκιν μιλώντας στο ράδιο Sputnik.       

Ο ίδιος επισήμανε, ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τάχα δεν επιθυμούν να διεξάγουν συνομιλίες  για την μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου. Ωστόσο στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά.  

«Οι ΗΠΑ επικρίνουν τη Ρωσία υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να διεξάγει συνομιλίες για την μείωση  των τακτικών πυρηνικών όπλων. Εν τούτοις η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξάγει τέτοιου είδους συνομιλίες, αλλά υπό τον όρο, όλα τα τακτικά πυρηνικά όπλα να βρίσκονται στα εδάφη των συνομιλητών. Όμως οι ΗΠΑ διατηρούν στην Ευρώπη 200 πυρηνικές βόμβες ελεύθερης πτώσης τις οποίες εκσυγχρονίζουν. Τα αεροσκάφη που μπορούν να τις μεταφέρουν στους στόχους, βρίσκονται σε επιφυλακή στις βάσεις κοντά στο Σιαουλιάμ και το Τάλιν. Αυτό σημαίνει ότι σε 10 με 20 λεπτά μπορούν να φθάσουν στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και τις μεγάλες πόλεις. Εάν θέλετε να συμφωνήσουμε σε κάτι, λέμε εμείς, μεταφέρετε τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος σας, όπως έκανε η Ρωσία» δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμον.

Γενικά ο ίδιος θεωρεί πολύ λογική την απόφαση της ρωσικής πλευράς να μην συμμετάσχει στην συνάντηση κορυφής για την «πυρηνική ασφάλεια».

«Για ποιο λόγο να πάμε εκεί; Για να ακούσουμε για μια ακόμη φορά επισημάνσεις από ανθρώπους που οι ίδιοι παραβιάζουν όλες τις αρχές της πυρηνικής ασφάλειας και κάνουν μαθήματα στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργεια (IAEA), για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει το Ιράν είτε τη Ρωσία; Οι ίδιοι κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν λένε τίποτα γι αυτό. Αλλά μιλάνε για την Βόρειο Κορέα, η οποία διαθέτει κάποιου είδους πυρηνικά εκρηκτικά, αλλά κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τι είναι αυτά. Ακολουθείται μια υποκριτική πολιτική και όλα πρέπει να γίνονται προς όφελος των ΗΠΑ. Όμως οι ΗΠΑ παρότι θεωρούν τον εαυτό τους ξεχωριστό κράτος και πως δεν είναι ίσοι μεταξύ των ίσων, είναι ίσοι με τα άλλα κράτη. Εάν όμως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να το παραδεχθούν, τότε ποιός ο λόγος να μιλάμε μαζί τους», κατέληξε ο Βίκτορ Λιτόβκιν.

Πηγή:  www.ria.ru