ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οπλικά συστήματα και στρατιωτική τεχνολογία που πουλά η Ρωσία στο εξωτερικό
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπλικά συστήματα και στρατιωτική τεχνολογία που πουλά η Ρωσία στο εξωτερικό

Του Αλεξάντρ Χρολένκο, σχολιαστή του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Rossiya Segodnya»

Η Ρωσία διατηρεί σταθερά τη δεύτερη θέση στον κόσμο στις πωλήσεις όπλων. Η Ρωσία έχει δαπανήσει, στην στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, 33 δισ. ρούβλια, ενώ στο προσεχές μέλλον, προβλέπεται να συνάψει συμβόλαια, τα οποία ενδεχομένως να υπερβούν κατά μια τάξη μεγέθους το ποσό αυτό.

Πέρυσι οι εξαγωγές όπλων ανήλθαν στα 14,5 δισ. δολάρια, ενώ υπεγράφησαν νέα συμβόλαια ύψους 26 δισ. δολαρίων. Οι συνολικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων έφθασαν τα 56 δισ. δολάρια.

Στοιχεία ελέγχου

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι σχέσεις της Ρωσίας με τους παραδοσιακούς της εταίρους. Η Ινδονησία, το Βιετνάμ και το Πακιστάν, εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη Su-35. Η αξία των συμβολαίων που θα υπογραφούν υπερβαίνει τα 1 δισ. δολάρια. Τον Δεκέμβριο του 2015, η Αλγερία είχε υποβάλει αίτηση για ν' αγοράσει 12 μαχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-32 ενώ ζήτησε δοκιμαστικές πτήσεις σε μαχητικό Su-35S. Ήδη έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά 40 μαχητικών ελικοπτέρων τύπου Mi-28NE, αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Αλγερία καταρτίζει μια νέα παραγγελία ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Το Πακιστάν, προτίθεται ν' αγοράσει περισσότερα από έξι μαχητικά αεροσκάφη και η αγορά αυτή θα αποφέρει στη Ρωσία περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

© Sputnik/Grigory Sysoev

Η εγκατάσταση των συστοιχιών αεράμυνας C-400 στη Συρία, προκάλεσε το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ενεργοποιήθηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ινδία. Οι πωλήσεις των C-400 μπορούν να αποφέρουν στη Ρωσία περίπου 4 δισ. δολάρια.

Τα ποσά αυτά, με δεδομένες τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοι τους, είναι όντως εντυπωσιακά.

Αυτοί που καθορίζουν την «γραμμή» των ελικοπτέρων

Η εταιρεία «Ρωσικά Ελικόπτερα»,(Russian Helicopters) προωθεί στην αγορά οπλικών συστημάτων τα τελευταίας τεχνολογίας ελικόπτερα Mi-38 και Ka-226T. Η εταιρεία είχε συνομιλίες με την κύρια αεροπορική βιομηχανία της Ινδίας Hindustan Aeronautics Limited, την ινδική εταιρεία παροχής εξυπηρέτησης (service) ελικοπτέρων Pawan Hans Limited για την κατασκευή («Made in India»), και την παροχή εξυπηρέτησης μετά την πώληση (after sales service) των ρωσικών ελικοπτέρων.

H Ινδία σήμερα, διαθέτει περισσότερα από 400 ρωσικά ελικόπτερα, και ως το τέλος του επόμενου χρόνου, ο ινδικός στόλος ελικοπτέρων ρωσικής κατασκευής θα μπορούσε να ανέλθει στα 450 ελικόπτερα. Στα τέλη του 2015 η Ρωσία και η Ινδία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή περίπου 200 ελικοπτέρων τύπου Ka-226T στην Ινδία.

© Sputnik/Alexey Kudenko

Η συμφωνία προβλέπει, τη συντήρηση, τη χρήση, την επισκευή και την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων. Το όλο έργο βρίσκεται στη διαδικασία της υλοποίησης. Όλα τα οργανωτικά ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν έως τα τέλη του 2016, και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η κατασκευή τους. Ταυτόχρονα, τα μέρη προτίθενται να υπογράψουν συμβόλαιο που θα αφορά την πώληση στην Ινδία 48 ελικοπτέρων Mi-17V-5.

Η επιλογή της Ινδίας δεν είναι τυχαία. Η εταιρεία «Ρωσικά Ελικόπτερα» είναι παγκοσμίως μια από τις ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα αυτό, διαθέτει πέντε εργοστάσια, δύο γραφεία σχεδιασμού, μονάδες παραγωγής εξαρτημάτων, εργοστάσια επισκευής ελικοπτέρων και μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Η εταιρεία σχεδιάζει διαρκώς νέα μοντέλα. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούνται δοκιμαστικές πτήσεις του ελικοπτέρου τύπου Mi-171A2, το οποίο εντός του 2017 πρόκειται να λάβει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

Πόλοι έλξης

Πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας κατασκευής αμυντικών συστημάτων αεροδιαστημικής «Αλμάζ — Αντέι», είναι σήμερα το αντιαεροπορικά πυραυλικό σύστημα C-400, οι πύραυλοι Club-S, και Club-Ν. Ο ρωσικός πύραυλος τύπου Κρουζ Calibr-NK που χρησιμοποιήθηκε το 2015 για πρώτη φορά, ήταν ο «κύριος πύραυλος» που ανέτρεψε τα αμερικανικά δεδομένα, προκαλώντας το μέγιστο ενδιαφέρον των ειδικών και των επισκεπτών της έκθεσης οπλικών συστημάτων.

© Sputnik/Dmitry Vinogradov

Το εργοστάσιο «Ουραλβαγκονζαβόντ» (Uralvagonzavod) προωθεί στην αγορά οπλικών συστημάτων ένα μοναδικό σύστημα τηλεκατευθυνόμενων διατρητικών βλημάτων (η βολή από πυροβόλο άρματος 125 χιλιοστών διατρητικού βλήματος με τηλεκατευθυνόμενη έκρηξη, έχει σχεδιαστεί για να πλήττει τεθωρακισμένα οχήματα, μικρούς στόχους επιφανείας θαλάσσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, και υπερέχει ως προς τα ομοειδή δείγματα παγκοσμίως). Αυτός ο ιδιαίτερα αποτελεσματικός οπλισμός, προορίζεται για τα άρματα μάχης τύπων Τ-72, Τ-80 και Τ-90. Πρέπει να πούμε ότι, μετά την εμφάνιση ενός βίντεο στο διαδίκτυο, (https://www.youtube.com/watch?v=sdl933yCP6E) στο οποίο φαίνεται ότι η θωράκιση του άρματος μάχης Τ-90 άντεξε το πλήγμα που δέχθηκε από το αμερικανικό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα TOW, η ζήτηση για το T-90 αυξήθηκε σημαντικά.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μη πυρηνικό υποβρύχιο, «Αμούρ-1650», με ενεργειακό σύστημα κινητήρων υδρογόνου, το μεγάλο υποβρύχιο 636 «Warszawianka» με ενεργειακό σύστημα κινητήρων ντίζελ (diesel), και το μεγάλο αποβατικό πλοίο τύπου 11711E.

Το τετράποδο μάχιμο ρομπότ «Ρις» (ο Λύγξ) είναι ένα πολυλειτουργικό βιομορφικό ρομποτικό σύστημα, που μοιάζει με τετράποδο όν. Το ρομπότ λειτουργεί σε τρεις παραλλαγές: ως ρομπότ ανίχνευσης, ως ρομπότ μαχητικής υποστήριξης και ως μεταφοράς φορτίων. Ενδεχομένως το ρομπότ να εξοπλισθεί με πολυβόλο και αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους (PTur). Στη Ρωσία δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο του, αλλά και παγκοσμίως δεν υπάρχουν πολλά αντίστοιχα του.

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας

Πηγή: www.ria.ru