ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άρχισε η επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε η επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία

Άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από τα νησιά στην Τουρκία. Ήδη το πρώτο πλοίο, ξεκίνησε για την Τουρκία με 136 μετανάστες από τη Λέσβο, ενώ σε λίγο αναχωρούν και 66 μετανάστες από τη Χίο. Οι μετανάστες συνοδεύονται από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.

Οι πρώτες επαναπροωθήσεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό.
Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ