ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναγκόρνο Καραμπάχ : στα πρόθυρα του πολέμου
© Sputnik/Asatur Yesayants
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναγκόρνο Καραμπάχ : στα πρόθυρα του πολέμου

Η Ρωσία και άλλες χώρες απευθύνουν εκκλήσεις στις εμπλεκόμενες πλευρές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ν' αρχίσουν τον διάλογο. Η επιδείνωση στη ζώνη της στρατιωτικής διένεξης στο Καραμπάχ άρχισε στις 2 Απριλίου, όταν το Μπακού ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς και το Ερεβάν μιλούσε για επιθετικές ενέργειες από μέρους του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζονται. Σ' αυτές, σύμφωνα με μαρτυρίες, γίνεται χρήση πυροβολικού, τεθωρακισμένων, συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών. Την ίδια στιγμή, και το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ισχυρίζονται ότι ο ελέγχουν την κατάσταση και διαψεύδουν τις ειδήσεις που κάνουν λόγο για σοβαρές απώλειες.

«Η αρμενική πλευρά χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος 60,82 και 120 χιλιοστών και έκανε χρήση βαρέως πυροβολικού. Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο η εκεχειρία παραβιάστηκε 121 φορές. Η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ελέγχει τα εδάφη που απελευθέρωσε το Σάββατο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

© Sputnik/Iliya Pitalev

Αλλά και η αρμενική πλευρά προβαίνει σε ανακοινώσεις για τις επιτυχίες που σημειώνει πολεμώντας τον εχθρό. «Οι δυνάμεις του Καραμπάχ, αφού κατάφεραν στον εχθρό ένα σημαντικό πλήγμα στο έμψυχο δυναμικό και πολεμικό υλικό, προωθήθηκαν προς τα εμπρός, πήραν υπό τον έλεγχο τους την πρωτοβουλία στην βορειο-ανατολική και νοτιοανατολική κατεύθυνση», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Αμύνης της Αρμενίας. Παράλληλα οι εμπλεκόμενες πλευρές, αρνούνται τις οποιεσδήποτε ουσιαστικές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και πολεμικό υλικό. Εκτός των άλλων ο απόηχος της διένεξης έφθασε ως το Ιράν. Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τρία βλήματα προερχόμενα από τις εμπλεκόμενες πλευρές, έπληξαν κατοικημένη περιοχή στο έδαφος του Ιράν, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Η Μόσχα εξακολουθεί να απευθύνει εκκλήσεις προς τις εμπλεκόμενες πλευρές να προσέλθουν στον διάλογο. «Ο δρόμος για την αποκατάσταση της ειρήνης παντού και πάντα περνάει μέσα από τον διάλογο, μέσα από τον συμβιβασμό, και ο διάλογος αυτός, ο συμβιβασμός αυτός, πρέπει να επιτευχθεί και από τα δύο μέρη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Σεργκέι Ναρίσκιν.

Η Ρωσία καλεί όλα τα μέρη, να μην προβούν σε κλιμάκωση της βίας μεταξύ τους. Την ίδια έκκληση κάνουν και τα άλλα κράτη, με εξαίρεση την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κόσατσεφ. « Η Μόσχα σε όλα τα πιθανά επίπεδα, συνεχίζει τις επαφές και με τις δύο πρωτεύουσες, και απευθύνει την ίδια έκκληση προς τους δύο, να θέσουν τέλος στην κλιμάκωση της βίας. Αυτή είναι η μοναδική επιτρεπτή λύση για τις εμπλεκόμενες πλευρές, που βρίσκονται στα πρόθυρα μιας ευρείας κλίμακας στρατιωτικής αντιπαράθεσης», έγραφε στη σελίδα του στο Facebook ο κ. Κόσατσεφ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του γερουσιαστή, όπως αντιμετωπίζει η Ρωσία το ζήτημα αυτό, το αντιμετωπίζουν και τα άλλα κράτη, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. «Δυστυχώς, με μια εξαίρεση, και αυτή είναι η Άγκυρα. Εάν δεν κάνω λάθος, ο μοναδικός ηγέτης ο οποίος τις τελευταίες μέρες απηύθυνε έκκληση μόνο προς τη μία πρωτεύουσα, και σε όλα τα ζητήματα υποστήριξε αντίστοιχα τη μία πλευρά ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας (Ταγίπ) Ερντογάν. Η Άγκυρα, το λέω με βαθύτατη θλίψη, συνεργάζεται αποκλειστικά και μόνο με το Μπακού», καταλήγει ο κ. Κόσατσεφ.

Εκτός των άλλων, αρκετοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι προκλήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποσκοπούν στο να εμπλέξουν τη Ρωσία στη διένεξη αυτή και να προκληθεί ρήξη στις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Πανρωσικού Κονγκρέσου των Αζέρων Μαμέντ Αλίεφ, όταν δήλωνε ότι «η πρόκληση αυτή, αποσκοπεί στο να εμπλέξει τη Ρωσία στη διένεξη αυτή και να προκληθεί ρήξη στις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν. Η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν πήρε τη σοφή απόφαση να σταματήσει μονομερώς όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι Αζέροι που ζουν στη Ρωσία εκτιμούν τα μέγιστα τη συμβολή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην ειρηνική διευθέτηση της διένεξης στο Καραμππάχ», επισήμανε ο Αλίεφ.

Ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) Νικολάι Μπροντιούζα εκφράζει την πεποίθηση ότι η διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικό τρόπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΣΣΑ Βλαντιμίρ Ζαϊνετντινοφ.

Νωρίτερα μεταδόθηκε ότι ο Μπορντιούζα συζήτησε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Αρμενίας, Έντβαρντ Ναλμπαντιάν και Σεϊράν Ογκανιάν, για τη δυναμική εξέλιξη της κατάστασης στην εμπόλεμη περιοχή. «Η διένεξη αυτή, μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, στο πλαίσιο των ισχυόντων διεθνών μηχανισμών, οι οποίοι έχουν τη δικαιοδοσία να διεξάγουν συνομιλίες για τη διευθέτηση της διένεξης… Η συνέχισή της εγκυμονεί με αποσταθεροποίηση της κατάστασης σ' όλη την περιοχή του Καυκάσου» δήλωσε ο Μπορντιούζα.

© Sputnik/Asatur Yesayants

Είναι καθ' όλα πιθανόν η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να συζητηθεί στη Μόσχα, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, η οποία έχει ορισθεί για τις 8 Απριλίου. Αναμένεται να συμμετάσχουν σ' αυτήν και οι υπουργοί του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Η διένεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1988, όταν η αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε την έξοδο της από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Τον Σεπτέμβριο του 1991, στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική διένεξη που επακολούθησε έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από το 1992 διεξάγονται συνομιλίες για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΑΣΕ. Το Αζερμπαϊτζάν επιμένει στο ότι θέλει να διατηρήσει την εδαφική του ακεραιότητα και η Αρμενία υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που δεν έχει αναγνωρισθεί, καθώς δεν συνιστά ένα εκ των μερών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr