ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί παγκοσμίως φθάνοντας τα 1,7 τρισ. δολάρια
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί παγκοσμίως φθάνοντας τα 1,7 τρισ. δολάρια

Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ανήλθαν σχεδόν στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2015, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνης της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute SIPRI (SIPRI).

Ο ρυθμός αύξησης των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως που καταγράφηκε το 2015, είχε να καταγραφεί σύμφωνα με τους ειδικούς του SIPRI από το 2011.

Οι αναλυτές κατέγραψαν, επίσης, μια ανεπαίσθητη και ελαφρώς επιβραδυμένη, σε σχέση με το 2014, μείωση των στρατιωτικών δαπανών το 2015 στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παρατηρήθηκε στις χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας, της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, σημείωναν το 2015 μια πιο αργή πτώση σε σχέση με το 2014, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 2,4%. Οι ερευνητές, αναφέρουν, ότι ανάμεσα στους λόγους που προκάλεσαν την μείωση αυτή, ήταν τα μέτρα που ενέκρινε το Κογκρέσο, τα οποία απέβλεπαν στο να περιοριστούν οι επιπτώσεις που προκάλεσαν οι περικοπές δαπανών στους προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών. Το μερίδιο των ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, εξακολουθεί σύμφωνα με το Ινστιτούτο SIPRI, να είναι σημαντικό, καθώς το 2015 ανήλθε στο 36% παρά τη μείωση των κρατικών δαπανών.

Σε γενικές γραμμές, ο κατάλογος των χωρών με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, τον οποίο καταρτίζει το Ινστιτούτο SIPRI παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το 2014. Την δεύτερη θέση στη νέα κατάταξη κατέχει, όπως και πέρυσι, η Κίνα (με το 13% των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως) και ακολουθούν η Σαουδική Αραβία με 5,2%, η οποία εκτόπισε από την τρίτη θέση στην τέταρτη θέση τη Ρωσία με το 4%. Η πρώτη πεντάδα στην κατάταξη αυτή κλείνει με την Μεγάλη Βρετανία να κατέχει το 3,3% των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως.

Το Ινστιτούτο SIPRI, επισημαίνει ότι με τις στρατιωτικές δαπάνες, εννοεί σαφώς τις κρατικές δαπάνες που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων του μισθών και άλλων παροχών, τα λειτουργικά έξοδα, τις αγορές όπλων και εξοπλισμών, τα στρατιωτικά έργα, την έρευνα και τα προγράμματα, τα διοικητικά έξοδα και ούτω καθεξής.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης ιδρύθηκε το 1966 και είναι ένα ανεξάρτητο κέντρο μελετών, που ασχολείται με την έρευνα των ένοπλων συγκρούσεων, με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τον αφοπλισμό.

Πηγή: www.ria.ru