ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Πούτιν ανακοίνωσε την  ίδρυση  Εθνικής Φρουράς
© Sputnik/Konstantin Chalabov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την ίδρυση Εθνικής Φρουράς

Στις 5 Απριλίου ο Πούτιν ανακοίνωσε την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, που θα συγκροτηθεί από τα Εσωτερικά στρατεύματα του Υπουργείου Εσωτερικών και θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το οργανωμένο έγκλημα. Το νέο ομοσπονδιακό αυτό όργανο της εκτελεστικής εξουσίας, όπως διευκρίνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ασχολείται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο θα συνεργάζεται άμεσα με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα συνεχίσει να έχει υπό την αρμοδιότητα του τις Μετακινούμενες Ειδικές Δυνάμεις (OMON) και τις Ειδικές δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης (SOBR).

Εκτός των άλλων ανακοινώθηκε, ότι διευρύνονται σημαντικά οι αρμοδιότητες του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τον Έλεγχο και τη Διακίνηση ναρκωτικών,(FSKN), και η Ομοσπονδιακή Μεταναστευτική Υπηρεσία(FMS), θα υπαχθούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Αυτό το κατοχυρώνουμε, όπως και το συζητήσαμε με τον υπουργό Εσωτερικών, όχι μόνο με διάταγμα, αλλά και στον επικείμενο ομοσπονδιακό νόμο, ώστε να μην υπάρξει καμία παρανόηση και να λειτουργούν όλα με ακρίβεια και κανονικά», δήλωσε ο Πούτιν.

« Ευελπιστώ, ότι τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς θα εκπληρώνουν επίσης αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους, όπως αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα, και θα ενισχύσουν την δραστηριότητα τους σε εκείνες τις κατευθύνσεις, που θεωρούνται κατευθύνσεις προτεραιότητας» πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες και κοινοβουλευτικοί, εκτιμούν, ότι η ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, θα δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστούν οι ειδικοί στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως και να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κοινοποίησε την απόφαση του για την ένταξη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τον Έλεγχο και τη Διακίνηση ναρκωτικών,(FSKN) και της Ομοσπονδιακής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας (FMS) στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Βλαβτλίμιρ Καλακόλτσεφ, τον επικεφαλής της FSKN Βίκτορ Ιβανόφ, τον Διοικητή Εσωτερικών στρατευμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών Βίκτορ Ζόλοτοφ, και τον αναπληρωτή πρόεδρο της FMS.

«Όσον αφορά στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπως είπαμε, υλοποιούμε μια από τις προτάσεις μας, δηλαδή εντάσσουμε την FSKN στο Υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος επεσήμανε, ότι η υπηρεσία ελέγχου διακίνησης ναρκωτικών, «θα λειτουργεί αυτοτελώς, αλλά στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών», προσθέτοντας ότι το ίδιο θα ισχύει και για την μεταναστευτική υπηρεσία.

Αύξηση της αποτελεσματικότητας και μείωση υπαλλήλων

Οι ειδικοί λένε ότι η απόφαση αυτή είναι σωστή, καθώς η ένταξη της FSKN και της FMS στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα έχει ως αποτέλεσμα οι δύο αυτές υπηρεσίες να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.

«Δεδομένου ότι οι τρεις αυτές υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται διαρκώς, η υπαγωγή τους στην ίδια δομή, θα επιφέρει μείωση των δαπανών που ορίζονται για την χρηματοδότηση του κεντρικού υπουργείου. Επίσης θα υπάρξει η δυνατότητα μιας πιο αποτελεσματικής συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες» δήλωσε στο Ria Novosti, ο Ιλιά Καστουνόφ (από το κόμμα «Ενιαία Ρωσία») μέλος της επιτροπής της ρωσικής Δούμας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Θεσμός της Προστασίας του Πολίτη, επικρότησε την απόφαση του ρώσου προέδρου.

«Πάντα έλεγα ότι αυτό πρέπει να γίνει και υποστηρίζω την απόφαση του προέδρου. Προς το παρόν, χάνουμε στον πόλεμο που διεξάγουμε κατά των ναρκωτικών και τις απειλές που ενέχουν τα ναρκωτικά. Ο πρόεδρος άκουσε την γνώμη των ειδικών, άκουσε την κοινωνία, άκουσε τους εμπειρογνώμονες και πήρε μια πολύ σωστή απόφαση. Εγώ ο ίδιος έχω την πεποίθηση, ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών θα γίνει πιο αποτελεσματική» δήλωσε στο Ria Novosti ο πρόεδρος της επιτροπής για την ασφάλεια του θεσμού της Προστασίας του Πολίτη Αντόν Τσβετκόφ.

Προς τον παρόν δεν είναι σαφές, πως θα υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις από οργανωτικής απόψεως, όμως οι ειδικοί, έχουν ήδη αναφερθεί στην ενδεχόμενη μείωση των υπάλληλων των υπηρεσιών που περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Για τους συνεργάτες των υπηρεσιών αυτών, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, αλλαγές διαρθρωτικού περιεχομένου στον προγραμματισμό, κάποιους θα τους απολύσουν, αλλά πρωτίστως αυτό δεν θα αφορά τους απλούς συνεργάτες οι οποίοι όπως δούλευαν έτσι θα συνεχίσουν να δουλεύουν, αλλά κυρίως τα υψηλόβαθμα στελέχη» δήλωσε στο Ria Novosti ο δικηγόρος Αλεξάντρ Γκλουσένκοφ.

Πηγή: www.ria.ru