ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Rohrabacher: “Η σημερινή  απειλή για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, αλλά οι μετανάστες”
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SHUJI KAJIYAMA/POOL
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Rohrabacher: “Η σημερινή απειλή για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, αλλά οι μετανάστες”

Πριν από λίγες ημέρες, επισκέφθηκε την Μόσχα ο πρόεδρος της υποεπιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ευρασία και τις νέες προκλήσεις Dana Rohrabacher, ο οποίος μίλησε στη Διεθνή Λέσχη "Βαλντάϊ".

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τώρα μια κοινή πάλη ενάντια στον ISIS,  η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν αναπτύξει σχέδιο για την επίλυση της συριακής κρίσης.  Θα μπορούσε αυτή η  εμπειρία της συνεργασίας να χρησιμοποιηθεί σε άλλους τομείς;

— Ο αγώνας μας κατά της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν στο μισό. Και στο εγγύς μέλλον το πρόβλημα αυτό μπορεί να πάρει επικίνδυνη στροφή. Μας περιμένει δύσκολη δοκιμασία και το μόνο πράγμα που θα βοηθήσει να νικηθεί η τρομοκρατία και να κλείσει αυτή η σελίδα της Ιστορίας, είναι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

Η Ευρώπη εξαπέλυσε στο έδαφός της ένα πλήθος ανθρώπων, των οποίων ο πολιτισμός και οι απόψεις έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Η Ευρώπη δεν έχει αρκετή αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τον εαυτό της, και αυτό που κάνει είναι απλώς να δίνει χώρο στους μετανάστες. Η Ρωσία (μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες) είναι μια από τις λίγες χώρες του δυτικού πολιτισμού, η οποία έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή και να την νικήσει. Αν το κάνουμε διαφορετικά, το σύνολο του δυτικού πολιτισμού τελικά θα καταρρεύσει. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουν οι χώρες μας.Οι επιπτώσεις αυτής της τεράστιας εισροής του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Δυτική Ευρώπη θα αλλάξει την εικόνα του κόσμου.

- Πολλοί όμως θεωρούν απειλή για την Ευρώπη, όχι τους μετανάστες, αλλά τη Ρωσία. Τι νομίζετε, θα μπορούσε η αμερικανική πρωτοβουλία για την ασφάλεια να συμβάλει στην σταθερότητα στην περιοχή? Θα πρέπει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αναπτύξουν ένα πιο άκαμπτο δόγμα, με στόχο τον περιορισμό της Ρωσίας;

— Όχι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δώσουν στους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να λύνουν μόνοι τους τα προβλήματα για την εξασφάλιση της ασφάλειάς τους.Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια πραγματική απειλή για  στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη Ευρώπη. Πάνω από την ΕΕ αυτή την στιγμή υπάρχει ένας πιό άμεσος και σοβαρός κίνδυνος. Η απειλή προέρχεται από τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία, και πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού με τη Ρωσία, χωρίς να προσπαθούμε να οικοδομήσουμε πολιτικές μας, για την απομόνωση της Μόσχας. Δεν βλέπω κανένα σημάδι ότι η Ρωσία επιδιώκει μια στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη. Και το γεγονός αυτό, οτι τώρα συζητάμε σοβαρά αυτό το θέμα, δείχνει πόσο παράξενες και αποκομμένες από την πραγματικότητα είναι οι πολιτικές κατευθύνσεις ορισμένων χωρών.

-  Θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας?

— Υποθέτω ότι η Βόρεια Κορέα, η οποία ελέγχεται από φανατικούς και προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για όλες τις πολιτισμένες χώρες. Δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτερες και πιό ισχυρές χώρες του πολιτισμένου κόσμου, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα. Αυτή είναι ακριβώς η περίπτωση, όταν εμείς οφείλουμε να δουλέψουμε μαζί και να βρούμε την καλύτερη προσέγγιση για την επίλυσή της.

- Και η τελευταία ερώτηση. Γιατί το Κογκρέσο ανέστειλε σχεδόν όλες τις κοινοβουλευτικές επαφές με τη Ρωσία — το γεγονός αυτό δεν βοηθά την ρωσο-αμερικανική συνεργασία…

Ναι, αυτή η απαγόρευση επιχείρησε να αποδείξει ότι η Ρωσία έχει ''υποχωρήσει'' στην κατηγορία κράτους όπου αδαείς άνθρωποι χειραγωγούνται από πολιτικούς οι οποίοι δεν έχουν καμία ιδέα για το τι συμβαίνει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι ένα ισχυρό σύγχρονο κράτος. Όταν ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του, εμείς δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως μια εχθρική ενέργεια ή απειλή για την παγκόσμια τάξη. Ελπίζουμε, οτι η χώρα μας θα αποκτήσει πρόεδρο, ο οποίος θα φροντίζει και αυτός τα  συμφέροντα της χώρας του, όπως και κάνει ο Ρώσος ηγέτης.

Πηγή: www.ria.ru