ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζαχάροβα:  παρακολουθούμε την κατάσταση που σχετίζεται με τη σύλληψη του Τσελίκ
© Sputnik/Maksim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχάροβα: παρακολουθούμε την κατάσταση που σχετίζεται με τη σύλληψη του Τσελίκ

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές ασχολούνται με το ζήτημα της παραπομπής στην ποινική δικαιοσύνη του φερόμενου ως ύποπτου  για τη δολοφονία του πιλότου του ρωσικού μαχητικού Su-24, δήλωσε την Τετάρτη ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση με τη σύλληψη στην Τουρκία του Τσελίκ (Alparslan Celik). Θωρείται ύποπτος για την εμπλοκή στη δολοφονία του ρώσου πιλότου  Όλεγκ Πεσκόφ. Υπενθυμίζω ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, στον εναέριο χώρο της Συρίας, στις  24 Νοεμβρίου 2015 », δήλωσε η Ζαχάροβα στην  ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Η ίδια  υπενθύμισε ότι επισήμως ανακοινώθηκε  ότι η σύλληψη του έγινε με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων.

«Το γεγονός ότι ο εξτρεμιστής αυτός είχε παραδεχθεί δημοσίως στο παρελθόν, ότι εμπλέκεται στην δολοφονία του Ρώσου πιλότου, δεν σχολιάζεται καθόλου από τις τουρκικές αρχές… Προς το παρόν, οι αρμόδιες ρωσικές αρχές, εξετάζουν το ζήτημα της πιθανής παραπομπής του  Τσελίκ στην ποινική  δικαιοσύνη για την εμπλοκή του στη δολοφονία του ρώσου  πιλότου», —δήλωσε η Ζαχάροβα.

Την Πέμπτη,  δικαστήριο στη Σμύρνη, που βρίσκεται στην δυτική Τουρκία, έδωσε εντολή για τη σύλληψη του Τσελίκ με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων και  παράνομη οπλοφορία. Ο Τσελίκ, μαζί με μια ομάδα 14 ατόμων συνελήφθη στις 31 Μαρτίου σε εστιατόριο στη Σμύρνη. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Τσελίκ, είχε δηλώσει ότι προσωπικά ο ίδιος πυροβόλησε τον πιλότο του ρωσικού μαχητικού βομβαρδιστικού S-24  που καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Συρίας, ωστόσο ως διοικητής  μάχιμης ομάδας, μετά το συμβάν έκανε διάφορες δηλώσεις. Σε μια από αυτές είχε πει, ότι τον ρώσο πιλότο ενδέχεται να τον σκότωσαν άτομα που ανήκαν σε άλλες ομάδες μαχητών που πολεμούσαν στο πλευρό των σύρων  τουρκμάνων. 

Η Εισαγγελία της Σμύρνης δεν απαίτησε τη σύλληψη του Τσελίκ, με την κατηγορία της δολοφονίας του ρώσου πιλότου, επικαλούμενη  έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, αλλά συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων και παράνομης οπλοφορίας, παρότι ο ίδιος δεν αποδέχεται τις κατηγορίες αυτές.

Πηγή: www.ria.ru