ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για ποιους λόγους χρειάζεται η Ρωσία την Εθνική Φρουρά;
© Sputnik/Andrey Rudakov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για ποιους λόγους χρειάζεται η Ρωσία την Εθνική Φρουρά;

Του Αλεξάντρ Χρολένκο, σχολιαστή του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα»

Στις 5 Απριλίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, ενός ουσιαστικά νέου θεσμού, που θα συγκροτηθεί από εσωτερικά στρατεύματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Εθνική Φρουρά θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, και θα έχει τις αρμοδιότητες που έχουν οι Μετακινούμενες Ειδικές Δυνάμεις (OMON) και οι Ειδικές Δυνάμεις Ταχείας Ανάπτυξης (SOBR).

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ο νέος αυτός ομοσπονδιακός θεσμός της εκτελεστικής εξουσίας θα υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο.

Έργο αποτροπής

Η ίδρυση της Εθνικής Φρουράς θα διασφαλίσει τη συνεργασία των ειδικών στο πλαίσιο μιας ενιαίας υπηρεσίας, η οποία θα μπορεί να αντιδρά με ταχύτητα για να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ενέργειες, καθώς και το οργανωμένο έγκλημα.

Η οργανωτική δομή της Εθνικής Φρουράς δεν θα απαιτήσει αύξηση προσωπικού στις υπάρχουσες υπηρεσίες των οργάνων ασφαλείας. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει απλώς η ταμπέλα. Η αλλαγή αυτή ανταποκρίνεται στο πνεύμα των καιρών. Οι νέες απειλές απαιτούν υψηλότερου επιπέδου συντονισμό, συνοχή και αποτελεσματικές ενέργειες από το κράτος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα αυτορρυθμιζόμενο σύστημα αυτού του είδους είναι εγγύηση για την  επιτυχία. Αναφερόμενος στην ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας και βετεράνος του Υπουργείου Εσωτερικών  Ανταλμπί Σχαγκόσεβ δήλωσε τα εξής: «Αυτή είναι η κατάλληλη απάντηση, όπως έχουν τα πράγματα, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά και  του οργανωμένου εγκλήματος.

Ποτέ δεν πρέπει κάποιος να ξεχωρίζει  κατηγορηματικά τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, από τη δράση των τρομοκρατών. Τα τρομοκρατικά δίκτυα σήμερα, είναι οργανωμένα καλύτερα απ όλους, και δεν υπάρχουν τέτοιοι τομείς στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος που να λειτουργούν πιο οργανωμένα».

Διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες

Η νέα υπηρεσία θα είναι σε θέση να βελτιώσει το σύστημα διοίκησης, προγραμματισμού και πρόβλεψης. Και δεν αφορά απλώς και μόνο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά και τις κοινωνικές  ταραχές. Για παράδειγμα, η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να επιβάλλει τη τάξη στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στην Εθνική Φρουρά θα υπαχθούν οι διοικήσεις και οι μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών, που ελέγχουν την παράνομη διακίνηση όπλων, τους ιδιωτικούς φορείς προστασίας, όπως και τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας. Θα υπαχθούν  επίσης οι Ειδικές Δυνάμεις Ταχείας Ανάπτυξης (SOBR), οι μετακινούμενες ομάδες ειδικού σκοπού των περιφερειακών οργάνων του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων ειδικού σκοπού ταχείας επέμβασης και η αεροπορία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν σημαίνει ότι το Υπουργείο θα χάσει τις διοικητικές του αρμοδιότητες, αλλά αντιθέτως θα διευρύνει και τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες του. Και όντως στην υπηρεσία θα επανέλθουν και πάλι, οι ισχυρές διοικήσεις που είχαν αποσπασθεί στο παρελθόν, από το υπουργείο, όπως η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης (FMS) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (FSKN).

Αυξημένες αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες

Η Εθνική Φρουρά θα ασχοληθεί με την φύλαξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Θα συμμετέχει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, θα διασφαλίζει το νομικό καθεστώς που διέπει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις διοικήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, και την δημόσια τάξη. 

Προβλέπεται, επίσης, ότι, η Εθνική Φρουρά θα μπορεί να συμμετέχει και στην άμυνα της χώρας, όπως και να συνεργάζεται με τις συνοριακές διοικήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) που είναι αρμόδιες για την φύλαξη των συνόρων του κράτους. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που προτάθηκε στην Δούμα (σ.σ. Βουλή) στις 6 Απριλίου, τα μέλη της Εθνικής Φρουράς θα μπορούν να κάνουν χρήση βίας και όπλων χωρίς προειδοποίηση σε περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πολιτών ή των ίδιων των στρατιωτών. Επίσης θα μπορούν να κάνουν χρήση των πυροβόλων όπλων τους σε περίπτωση που ένοπλοι εγκληματίες επιχειρήσουν να διαφύγουν. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται άμεση απειλή, ο στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς, υποχρεούται να προειδοποιήσει ότι θα κάνει χρήση βίας. 

Εξαιρετικά σημαντικό είναι, ότι το νομοσχέδιο, απαγορεύει στην Εθνική Φρουρά να πυροβολεί γυναίκες που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα, αναπήρους και παιδιά, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που προβάλλουν ένοπλη αντίσταση.  

Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν έρευνες σε κατοικίες πολιτών, σε περίπτωση που είναι σε μάχιμη υπηρεσία με σκοπό να διασφαλιστεί η  κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση που έχει επιβληθεί, όπως και σε άλλες περιπτώσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς, έχουν την δικαιοδοσία να πραγματοποιούν ελέγχους στα μέσα κυκλοφορίας, να πραγματοποιούν ελέγχους ταυτοτήτων των πολιτών, (με δικαίωμα κράτησης τους έως και τρεις ώρες), να κάνουν χρήση ειδικών μέσων «για να αποτρέψουν μαζικές ταραχές και άλλες έκνομες πράξεις που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, τα μέσα επικοινωνίας και τους δημόσιους οργανισμούς», αντλιών νερού και τεθωρακισμένων οχημάτων  «με σχετική εντολή του εισαγγελέα»

Το νομοσχέδιο διαπνέεται από αυστηρότητα αλλά είναι παρόλα αυτά επιβεβλημένο, αν ληφθούν υπ όψιν  τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, πάντως για να μην υπάρξουν νομικά κενά, προτίθεται άμεσα να συζητήσει τους νόμους που αφορούν την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς.

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.

Πηγή: www.ria.ru