ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MiG-31BM
© Sputnik/Vitaly Ankov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρώσοι πιλότοι έσπασαν το ρεκόρ σε διάρκεια πτήσης με αεροσκάφος τύπου MiG-31BM

Οι πιλότοι της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στο πλαίσιο άσκησης σημείωσαν ρεκόρ σε διάρκεια συνεχούς πτήσης χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, πετώντας με μαχητικό-αναχαίτισης MiG-31BM, περισσότερο από επτά ώρες, δήλωσε ο βοηθός του Διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, συνταγματάρχης Γιαροσλάβ Ροσούπκιν.

Σύμφωνα με τον κ. Ροσούπκιν, το ρεκόρ αυτό επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Το πλήρωμα έπρεπε να αλλάξει τοποθεσία στάθμευσης και να πετάξει από την περιοχή Κρασνογιάρσκ στην περιοχή του Αστραχάν. Συνολικά, οι πιλότοι διήνυσαν μια απόσταση σχεδόν οκτώ χιλιάδων χιλιομέτρων.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης το αεροπλάνο ανεφοδιάστηκε τρεις φορές, δύο φορές ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή της Πέρμ και μια φορά πάνω από την περιοχή του Νοβοσιμπίρσκ. Τα αεροσκάφη- μεταφορείς καυσίμων Il-78 προσέγγιζαν το μαχητικό σε απόσταση δέκα μέτρων.

«Προς το παρόν, τα πληρώματα της 14ης στρατιάς και της αντιαεροπορικής άμυνας της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, είναι τα μόνα που πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων με MiG-31 και τρεις ανεφοδιασμούς», δήλωσε ο Ροσούπκιν.

Το μαχητικό —αναχαίτισης MiG-31BM είναι μια τροποποίηση των MiG-31, το οποίο είχε ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις το 1981. Τα μαχητικά αυτά είναι εξοπλισμένα με αναβαθμισμένο σύστημα ραντάρ «Barrier-ΑΜ». Η εμβέλεια ανίχνευσης στόχου φθάνει τα 320 χιλιόμετρα, ενώ η εμβέλεια πλήγματος τα 280 χιλιόμετρα.

Το αεροσκάφος είναι σε θέση να πλήττει ταυτόχρονα έξι και να εντοπίζει μέχρι και δέκα στόχους. Λόγω των ραντάρ και τον εξοπλισμών νέας γενιάς που διαθέτει, η αποτελεσματικότητα του MiG-31BM εν σχέση με την προγενέστερη τροποποίηση του, έχει αυξηθεί σχεδόν τρεις φορές.

Πηγή: www.ria.ru