ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ Ρωσίας: “Παράξενη” η άρνηση της Τουρκίας να διερευνήσει τη δολοφονία του πιλότου του Su-24
© Sputnik/Vadim Savitskiy
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ Ρωσίας: “Παράξενη” η άρνηση της Τουρκίας να διερευνήσει τη δολοφονία του πιλότου του Su-24

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, σχολίασε την άρνηση της Τουρκίας να διερευνήσει την δολοφονία του ρώσου πιλότου του Su-24, επειδή, η δολοφονία πραγματοποιήθηκε στο έδαφος της Συρίας.

"Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα περίεργο επιχείρημα», — δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος διπλωμάτης και εξέφρασε την ελπίδα, ο Αλπαρσλάν Τσελίκ να υποστεί σοβαρή τιμωρία.

Ζαχάροβα:  παρακολουθούμε την κατάσταση που σχετίζεται με τη σύλληψη του Τσελίκ

Ο Μεσκόφ υπενθύμισε το βίντεο στο οποίο ο Τσελίκ αναλαμβάνει την ευθύνη για το θάνατο του Ρώσου πιλότου.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Τσελίκ, Μουράτ Ουστούνταγ, απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο έκδοσης του πελάτη του στη Ρωσία, λέγοντας οτι η τουρκική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τέτοιες διαδικασίες. Πρόσθεσε ωστόσο, οτι η Ρωσία μπορεί να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος της διαδικασίας στην Τουρκία. Εάν το τουρκικό δικαστήριο το αποδεχτεί, η Ρωσία θα είναι σε θέση να υποβάλει όλα τα έγγραφα που κρίνονται αναγκαία, δήλωσε ο Μουράτ Ουστούνταγ.

Ο γραμματέας του γραφείου Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε οτι το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά το έργο των τουρκικών ανακριτικών αρχών, όμως το ζήτημα της έκδοσης στη Ρωσία του Τσελίκ, παραμένει ανοιχτό.

Ο Τσελίκ είχε συλληφθεί στην Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων, που βρέθηκαν σ 'αυτόν κατά τη διάρκεια επιδρομής της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Τσελίκ δεν παραδέχθηκε την ενοχή του.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας έχουν περιέλθει σε κρίση μετά την κατάρριψη, στις 24 Νοεμβρίου 2015, ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, στη Συρία. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για "πισώπλατη μαχαιριά" από συνεργούς των τρομοκρατών και υπέγραψε ένα διάταγμα, σχετικά με τα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και ειδικά οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Πηγή: www.ria.ru