ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν μπορούσαν να βρουν την Ουκρανία στον χάρτη
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν μπορούσαν να βρουν την Ουκρανία στον χάρτη

Οι περισσότεροι ολλανδοί ψηφοφόροι που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ Ουκρανία, όταν τους ζητήθηκε να δείξουν στον χάρτη την Ουκρανία, δεν ήξεραν πού βρίσκεται. Το τεστ αυτό που καταγράφηκε σε βίντεο δημοσιεύτηκε στο επίσημο κανάλι YouTube που έχει η εφημερίδα De Stentor.

Ορισμένοι ψηφοφόροι έδειξαν στον χάρτη την Βουλγαρία και κάποιοι άλλοι την Λευκορωσία. Μια μάλιστα ψηφοφόρος προσπαθούσε να «εντοπίσει» την Ουκρανία στα εδάφη της Νότιας Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Στις 6 Απριλίου στην Ολλανδία έγινε δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ και της Ουκρανίας, στο οποίο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 61,1% των κατοίκων καταψήφισε τη συμφωνία, ενώ το 38,1% ψήφισε υπέρ.

Το 1/3 των κατοίκων της Ολλανδίας δεν θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ

Η συμμετοχή έφθασε το 32,2%, υπερβαίνοντας το όριο που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν 12 Απριλίου.

Η συμφωνία για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι ολλανδοί νομοθέτες, λαμβάνοντας υπ' όψιν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα πρέπει να επανεξετάσουν το κείμενο της συμφωνίας ώστε να επαναληφθεί η ψηφοφορία για την επικύρωσή της.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η απόφαση για την επικύρωση της συμφωνίας.

Μέτα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπήρξε αντίδραση από μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «μια επίθεση ενάντια στην ενότητα της Ευρώπης», ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, και την απόφαση τώρα πρέπει να την λάβει η ολλανδική κυβέρνηση. «Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Ολλανδία και της Ευρώπης», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: www.ria.ru