ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας
© Sputnik
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας

O Oυκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και ότι θα υποβάλει την παραίτηση του στην κρίση του Κοινοβουλίου στις 12 Απριλίου.

Με φόντο την παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ουκρανία, ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτηση του. Αναμένεται ότι την Τρίτη οι βουλευτές θα εγκρίνουν με την ψήφο τους την παραίτησή του, και στη Βουλή θα ανακοινωθεί η σύσταση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, τον οποίο θα συγκροτήσουν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το «Λαϊκό Μέτωπο», του οποίου ηγείται ο Ουκρανός πρωθυπουργός, και ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Παρασένκο (ΣΠΠ). Οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις έχουν ήδη αρχίσει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία προβαίνουν σε κρίσεις για το έργο του Ουκρανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Γιατσενούκ δεν θα μείνει στη μνήμη μας για κάποια μεγάλη συμβολή στην εξομάλυνση των σχέσεων του Κίεβου με τη Μόσχα ή τουλάχιστον για κάποια έστω συμβολή στη διευθέτηση της κρίσης στο Ντονμπάς.

«Πράγματι, τον κύριο Γιατσενιούκ δεν μπορούμε να πούμε ότι θα τον θυμόμαστε για τη μεγάλη συμβολή του στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, και επίσης ούτε για κάποια έστω συμβολή στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Αναφέρομαι στην κατάσταση που επικρατεί στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Αλλά για μας, παρόλα αυτά, το σημαντικό είναι ότι βρίσκεται κάτω από το κείμενο των συμφωνιών του Μινσκ η υπογραφή του αρχηγού του κράτους, γι αυτό και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι το Κίεβο παρόλα αυτά θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε με τρόπο ειρωνικό στην παραίτηση του Γιατσενιούκ. Αστειευόμενη είπε ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δεν επέλεξε τυχαία την Ημέρα της Κοσμοναυτικής, ως ημέρα για να θέσει στην κρίση του Κοινοβουλίου την παραίτησή του.

«Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Γιατσενιούκ είχε πει ότι ‘'από σήμερα βλέπω τα καθήκοντα μου να έχουν μεγαλύτερο εύρος από τις δικαιοδοσίες του πρωθυπουργού''», έγραψε η Ζαχάροβα στη σελίδα της στο Facebook.

«Πόσο μεγαλύτερο είναι το εύρος; Μήπως η ημερομηνία της 12ης Απριλίου, που επέλεξε για να θέσει στην κρίση του Κοινοβουλίου την παραίτηση του, δεν την επέλεξε τυχαία, καθώς τα γεωγραφικά πλάτη έχουν στενέψει για τον πρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και αποφάσισε να θέσει ενώπιον του στόχους διαστημικής κλίμακας;» επισήμανε η Ζαχάροβα.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Γιατσενιούκ, παραιτούμενος απ την πρωθυπουργία, δεν θα παραιτηθεί και από την πολιτική του δράση στην Ουκρανία. Ενδεχομένως, όπως εκτιμά ο διευθυντής του Ιδρύματος «Η Ουκρανική πολιτική» Κοστ Μπονταρένκο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας προτίθεται να ιδρύσει ένα πολιτικό κίνημα και να αρχίσει να προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές.

«Νομίζω ότι ο ίδιος άφησε να εννοηθεί (στο μήνυμα που απηύθυνε στον ουκρανικό λαό την Κυριακή σ.σ.) ότι θα ιδρύσει κάποιο πλατύ κίνημα, κάτι που είχε πάντα στο μυαλό του ως ιδέα που ήθελε να κάνει. Γι' αυτό το πιθανότερο είναι να τον δούμε τώρα να συμμετέχει στην ενεργό πολιτική», δήλωσε ο Μπονταρένκο στο Ria Novosti.

Τον Γιατσενούκ πιθανόν να τον διαδεχθεί ο πρόεδρος της Βουλής Βλαντιμίρ Γκρόισμαν. Σύμφωνα με τον Βαντίμ Ντενισένκο, αντιπρόεδρο του Συνασπισμού του Πέτρο Παρασένκο, ο πρόεδρος της Βουλής θα αναλάβει κατά 99% την πρωθυπουργία, και η πλειοψηφία των βουλευτών που συμμετέχουν στον Συνασπισμό του Προέδρου θα ικανοποιήσουν την παράκληση του Γιατσενιούκ να παραιτηθεί.

Με τη σειρά του, ο Αλεξέι Γκοντσαρένκο, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Πέτρο Παρασένκο, προβλέπει ότι την Τρίτη 12 Απριλίου θα εκλεγεί νέος πρωθυπουργός.

«Ο Γιατσενιούκ μπορεί να παραμείνει προσωρινά ως εκτελών χρέη πρωθυπουργού, αν δεν μπορέσουμε να εκλέξουμε νέο πρωθυπουργό. Αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το κάνουμε, και την Τρίτη θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε διευκρινίζοντας ότι μιλάει για την υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Γκρόισμαν.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr