ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να επιδεινωθεί η κατάσταση στη Συρία
© Sputnik/Mikhail Voskresenskiy
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να επιδεινωθεί η κατάσταση στη Συρία

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας του με τους ρώσους πολίτες μέσω της «απευθείας γραμμής», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί σ' ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη διεθνώς και συγκεκριμένα στη διαδικασία διευθέτησης της κατάστασης στη Συρία.  

Πούτιν: η Δύση προσπαθεί να αποσιωπήσει τον ρόλο της Ρωσίας στην διευθέτηση του συριακού

Κατά την γνώμη του ρώσου προέδρου η κατάπαυση του πυρός στη Συρία πρέπει να οδηγήσει  στην πολιτική διευθέτηση της κρίσης. 

«Προσβλέπουμε πολύ στο ότι η πολιτική διαδικασία  είναι αυτή που θα επιφέρει την ειρήνευση (στη Συρία) και όχι η χρήση  στρατιωτικής δύναμης από τις δύο πλευρές, που έχουν την οποιαδήποτε υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Πρέπει να εγκριθεί το Σύνταγμα, να συμφωνήσουν, να κάτσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με βάση το Σύνταγμα, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και κατ' αυτόν τον τρόπο να βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο Πούτιν στην επικοινωνία του μέσω της «απευθείας γραμμής».

Στην παρούσα χρονική περίοδο, σε όλη τη Συρία επισήμως  ισχύει η κατάπαυση του πυρός. Η συριακή στρατιωτική διοίκηση επανειλημμένα έχει αναφερθεί σε παραβιάσεις της εκεχειρίας από μέρους των ένοπλων ομάδων.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε, ότι ο συριακός στρατός αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να πραγματοποιεί σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις. 

«Εφιστώ την προσοχή σας στο ότι έχουμε αποσύρει ένα σημαντικό τμήμα των στρατιωτικών μας δυνάμεων, αλλά μετά την αποχώρηση  του δικού μας τμήματος, αφήσαμε τον συριακό στρατό σε τέτοια κατάσταση, που με την υποστήριξη της δικής μας στρατιωτικής δύναμης που παρέμεινε, είναι σε θέση να διεξάγει  σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις» είπε ο Πούτιν.

Η νίκη στη Συρία: Μερικές απλές σκέψεις
Στις 30 Σεπτεμβρίου η Ρωσία μετά από αίτημα  του σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ, άρχισε να πλήττει με την αεροπορία της στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και του «Μετώπου Αλ΄Νούσρα»  στη Συρία. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο ρώσο υπουργός Άμυνας Σεργκεί Σοϊγκου να ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία, καθώς οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν. 

Απαντώντας στο ερώτημα, αν θα απελευθερωθεί σύντομα το Χαλέπι, ο πρόεδρος  υπογράμμισε ότι  γύρω από την πόλη υπάρχει «μια πολύ περίπλοκη κατάσταση».

«Εκεί  βρίσκεται η λεγόμενη ένοπλη αντιπολίτευση, δίπλα της είναι το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» (έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) που θεωρείται διεθνώς,  τρομοκρατική οργάνωση. Είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις, συμπεριφέρονται με  τρόπο διαφορετικό η κάθε μια», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση προσπαθεί να βελτιώσει  την κατάσταση της.

«Ο συριακός στρατός δεν χρειάζεται να βελτιώσει την δική του κατάσταση, επειδή πριν εφαρμοσθεί η εκεχειρία, δρούσε μόνος του, εμείς τους βοηθήσαμε, δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι για να βελτιωθούν. Η αντιπολίτευση όμως, προσπαθήσει να ανακτήσει αυτά που έχασε», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «εκεί  πολεμούν, κυρίως, όχι ο συριακός στρατός, αλλά κουρδικές ένοπλες ομάδες και ορισμένες άλλες ένοπλες ομάδες και πολεμούν μεταξύ τους και εναντίον των κούρδων».  Η Μόσχα παρακολουθεί  προσεκτικά τις εξελίξεις στην Συρία και δεν θα επιτρέψει να επιδεινωθεί η κατάσταση, επεσήμανε ο Πούτιν.

Πηγή:  www.ria.ru