ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρογκόζιν: Η μεταρρύθμιση του διαστημικού κλάδου στη Ρωσία περνά σε νέο στάδιο
© Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρογκόζιν: Η μεταρρύθμιση του διαστημικού κλάδου στη Ρωσία περνά σε νέο στάδιο

Η μεταρρύθμιση του διαστημικού κλάδου της Ρωσίας έχει περάσει από τη «στενωπό» σε ένα νέο στάδιο, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν.

«Αυτή τη «στενωπό» την περάσαμε κατά την αναδιοργάνωση της διαστημικής βιομηχανίας, και τώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να δούμε με προσοχή και συστηματικά τους στόχους μας, να κινηθούμε προς αυτούς, χωρίς χρονοτριβές», είπε κατά την τελετή απονομής των βραβείων «Γιούρι Γκαγκάριν» στους τομείς της διαστημικής δραστηριότητας.

Βραβεύθηκαν συνολικά 23 προγράμματα, τα οποία αφορούν συστήματα εκτόξευσης, πυραύλους —φορείς, την εκπαίδευση των κοσμοναυτών και άλλα.

Ο Ρογκόζιν υπογράμμισε ότι στόχος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο να κάνουν οι ίδιες βήματα προόδου, αλλά και να δημιουργήσουν τεχνολογίες για παρεμφερείς κλάδους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για τη Roscosmos.

Επισήμανε δε, ότι, η διαστημική βιομηχανία πρέπει να είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες: «Η διορατικότητα είναι μια μοναδική αρετή που στρέφεται προς το μέλλον, είναι μια ικανότητα να προβλέπει κανείς το μέλλον, να διευρύνει τους ορίζοντές του. Αυτό το στοιχείο διέκρινε πάντοτε την δική μας επιστήμη».

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες στο κοσμοδρόμιο «Βαστότσνι».

«Έχουμε κάνει ένα μεγάλο έργο, το οποίο πρέπει να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στους πολίτες το κοσμοδρόμιο και τα βασικά του χαρακτηριστικά. Στο κοσμοδρόμιο θα μεταφερθούν οι βασικοί εκτοξευτήρες και οι υπάρχοντες πύραυλοι φορείς και οι μελλοντικοί πύραυλοι φορείς.
Και η Roscosmos πρέπει δίχως καθυστερήσεις να αναβαθμίσει το «Βαστότσνι» περνώντας στην επόμενη φάση χρησιμοποιώντας τους πυραύλους «Ανγκαρά» και άλλους τύπους», είπε ο Ραγκόζιν.

«Μετά θα προχωρήσει περαιτέρω, στον τομέα των πυραύλων υπερβαρέως τύπου. Ο ρώσος πρόεδρος σκέφτεται πολύ σοβαρά, πώς θα μπορούσαμε όχι απλώς να ξαναδούμε αυτό το σχέδιο, ως τη μετενσάρκωση κάποιου παλιού σχεδίου, αλλά ως σχέδιο ενός νέου πυραύλου υπερβαρέως τύπου», πρόσθεσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο ρώσος πρόεδρος δεν δέχθηκε επίσης τα όσα λέγονται, ότι δηλαδή στη Ρωσία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκτοξεύσεις, με πυραύλους υπερβαρέως τύπου: «Αν θα κατασκευάσουμε τέτοιο πύραυλο, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε και ανάλογες εκτοξεύσεις».

Πηγή: www.ria.ru