ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρυσάνθεμα χρώματος χακί
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσάνθεμα χρώματος χακί

Η τεχνολογική υπεροχή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων
Η 18η Απριλίου, Ημέρα της Στρατιωτικής Τιμής στη Ρωσία, αποτελεί την ημέρα της νίκης των Ρώσων πολεμιστών του πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι επί των Τευτόνων (Γερμανών) ιπποτών στη λίμνη Πέιπους. Η σύρραξη που έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο σημείο το 1242 πέρασε στην ιστορία ως «Παγωμένη Μάχη», ενώ η νίκη σ' αυτήν είχε μεγάλη πολιτική και στρατιωτική σημασία.

Τότε, υπό την πίεση των ρωσικών συνταγμάτων, οι ιππότες αναγκάστηκαν να αμυνθούν υποχωρώντας πάνω στον πάγο της λίμνης. Καθώς άρχισαν να συγκεντρώνονται πάνω του μεγάλες ομάδες ιπποτών, ο πάγος δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος τους κι έσπασε. Ως αποτέλεσμα, οι δυνάμεις του τάγματος της Λιβονίας υπέστησαν μιαν ολοκληρωτική ήττα και σημείωσαν τεράστιες για εκείνην την εποχή απώλειες: έως 450 στρατιώτες έπεσαν νεκροί και άλλοι 50 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. 

Στη σύγχρονη εποχή, μια τέτοια μάχη θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Οι αντιμαχόμενες πλευρές δε θα μπορούσαν να πλησιάσουν τόσο κοντά η μία στην άλλη. Σήμερα, υπάρχουν πολυάριθμα είδη όπλων, τα οποία επιτρέπουν στις δυνάμεις ξηράς να αμυνθούν και να διεξαγάγουν πολέμους σε μακρινή απόσταση. Και οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με τον πλέον προηγμένης τεχνολογίας οπλισμό, δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η Ρωσία δεν οφείλει την ισχύ της μόνο στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Μπουλάβα»

Στα μέσα του 13ου αιώνα, οι Σταυροφόροι εισέβαλαν στη γη του Νόβγκοροντ, κατέλαβαν τις ακτές του Φινλανδικού κόλπου και λεηλάτησαν για κάμποσα χρόνια τα περίχωρα του Νόβγκοροντ, σε απόσταση μόλις 40 χιλιομέτρων από την πόλη. Πλέον, μια τέτοια απόσταση είναι δυνατόν να ελεγχθεί με τη βοήθεια σύγχρονων πυροβόλων και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

Για παράδειγμα, το ρωσικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Smerch (Ανεμοστρόβιλος) διαθέτει δυνατότητα πυροβολισμού σε απόσταση 90 χιλιομέτρων, ενώ μέσα σε 40 δευτερόλεπτα μπορεί να «ρίξει» χρησιμοποιώντας και τις 12 κάνες του, πετυχαίνοντας στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 εκταρίων. Παρ' όλο που το συγκεκριμένο σύστημα αναπτύχθηκε πάνω από 20 χρόνια πριν, παραμένει ακόμη και σήμερα ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τελειοποιήθηκε, αποκτώντας ακόμη πιο υψηλή ακρίβεια.

© Sputnik/Pavel Lisitsyn

Η απόσταση πυροβολισμού του αυτοκινούμενου οβιδοβόλου Koalitsiya-SV φτάνει τα 70 χιλιόμετρα. Είναι προορισμένο για την καταστροφή των συσσωρευτών, των τανκς και άλλων τεθωρακισμένων, των οχυρωματικών κατασκευών εδάφους, καθώς και για την εμπόδιση των ελιγμών των αποθεματικών του εχθρού, ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επισήμως στην παρέλαση για την 70η επέτειο της Νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (σ.σ. Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο).

Παρεμπιπτόντως, υπολογίζεται ότι στην τελική του εκδοχή το Koalitsiya-SV θα βασιστεί στο σασί της παγκόσμιας ενοποιημένης βαριάς πλατφόρμας Armata, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε τη βάση για το πολλά υποσχόμενο ρωσικό τανκ Τα-14 και για άλλου είδους πολεμική τεχνολογία.

© Sputnik/Alexey Malgavko

Πρόκειται για το πρώτο τανκ που διαθέτει μονωμένη θωρακισμένη κάψουλα για το πλήρωμά του και κενό πυργίσκο, γεγονός που αυξάνει το επίπεδο αμυντικής ικανότητας, καθώς και την αποτελεσματικότητα των ρίψεων. Το Τ-14 παρουσιάστηκε,επίσης, στο ευρύ κοινό κατά την παρέλαση της Νίκης, το 2015. Το 2016, ξεκίνησε η μαζική παραγωγή τανκς, η οποία δεν προβλέπεται να περιοριστεί παρά την οικονομική κρίση.

Χάρη στα μέσα της πλατφόρμας Armata, το Τ-14 θα εξελιχθεί στο πρώτο τανκ τεχνολογίας στελθ παγκοσμίως. Εκτός αυτού, είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα ενεργού προστασίας τελευταίας γενιάς, ικανό να αναχαιτίσει ακόμη και τις οβίδες αντίπαλων τανκς, καθώς και με μια δυναμική κράτηση τέταρτης γενιάς, ικανή να αποκρούει με πιθανότητα άνω του 95% πυρά από χειροκίνητους εκτοξευτές χειροβομβίδων.

© Sputnik/Mikhail Voskresensky

Μεταξύ άλλων, η ίδια η λέξη «αρμάτα» είναι ελαφρώς μεταγενέστερη των συμβάντων στη λίμνη Τσουντσκόγιε. Έτσι ονομαζόταν το πυροβόλο όπλο που εμφανίστηκε στη Ρωσία το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Για τη διευκόλυνση των επιθέσεων εναντίον των τανκς του εχθρού και άλλων θωρακισμένων στόχων εδάφους αναπτύχθηκε το νέο αυτοκινούμενο σύστημα Khrizantema-S. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα συστήματα με υπερηχητική ταχύτητα εκτόξευσης πυραύλων κατά των εχθρικών τανκς και το μοναδικό που ανταπεξέρχεται όλο το χρόνο και όλες τις ημέρες, με δύο ανεξάρτητα κανάλια στόχευσης, γεγονός που του επιτρέπει να πυροβολεί ταυτόχρονα δύο στόχους.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

Και για την πλησιέστερη κάλυψη των πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμένων από όλα τα σύγχρονα και δυνητικά μέσα από αέρος επίθεσης προορίζεται το μοναδικό αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυραυλικό-πυροβολικό σύστημα Pantsir-S1. Έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί στον αέρα κατά αντικειμένων προερχόμενων από αεροπλάνα και ελικόπτερα, πυραύλων τύπου Κρουζ και υψηλής ακρίβειας πυρών, αεροπορικών βομβαρδισμών και συσκευών που πιλοτάρονται εξ αποστάσεως, ενώ μπορεί να αποκρούσει επίγειες απειλές και απειλές πάνω από την επιφάνεια του νερού.

© Sputnik/Vitaliy Ankov

Ολόκληρο τον ρωσικό πολεμικό εξοπλισμό μπορεί να τον δει κανείς διά ζώσης —στη σύγχρονη, τη μελλοντική και την ιστορική του διάσταση- στο φόρουμ «Άρμιγια-2016». Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πάρκο «Πατριότ», στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ φέτος θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr