ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντέιβις: ο Πούτιν είπε στον Άσαντ “δεν θα σας αφήσουμε να χάσετε”
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANITA MARIC
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντέιβις: ο Πούτιν είπε στον Άσαντ “δεν θα σας αφήσουμε να χάσετε”

Ο βρετανός βουλευτής Ντέιβιντ Ντέιβις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, σε συνέντευξη του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του BBC, αναφέρθηκε σε ορισμένες λεπτομέρειες  που αφορούν τη συνομιλία που είχε ο σύρος ηγέτης με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως λέει ο Ντέιβις, επικαλούμενος τον Άσαντ, ο Πούτιν μετά την αποχώρηση  τμήματος των ρωσικών αεροδιαστημικών, φέρεται να είπε στον σύρο ομόλογο του το εξής: «Δεν θα σας αφήσουμε να χάσετε».

Ο Ντέιβις εξέλαβε αυτή τη δήλωση, ως υπόσχεση της Μόσχας προς το Άσαντ, ότι δεν θα τον αφήσει να χάσει τον εμφύλιο πόλεμο, παρότι στις δηλώσεις του σύρου προέδρου οι οποίες αναφέρονται ως ρητή διατύπωση, δεν υπάρχει  αναφορά στον εμφύλιο  πόλεμο.  Η Ρωσία  επανειλημμένα έχει δηλώσει, ότι με τις ενέργειες της στη Συρία, δεν υποστηρίζει προσωπικά  τον πρόεδρο Άσαντ και δεν συμμετέχει σε πόλεμο κατά της αντιπολίτευσης, αλλά βοηθάει τον συριακό λαό να αντισταθεί στις τρομοκρατικές ομάδες και πρωτίστως στο «Ισλαμικό Κράτος» (έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία). Όπως λέει ο Ντέιβις, ο σύρος πρόεδρος του μίλησε, για τη συνομιλία που είχε με τον Πούτιν με αφορμή την απόφαση του να αποσύρει τμήμα των Αεροδιαστημικών δυνάμεων από τη Συρία. 

«Τον ρώτησα, γιατί ο Πούτιν το απέσυρε (το τμήμα) Εκείνος (ο Άσαντ)είπε: «Επειδή ασκούσαν κριτική στην Ρωσία, για το ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις»- είπε ο Ντέιβις επικαλούμενος τον Άσαντ.   

«Εντούτοις στη συνέχεια υπήρξε ένα πέρασμα, που δεν είχε σχέση με αυτό και που ειπώθηκε τυχαία. Μου είπε συγκεκριμένα: «Ο Πούτιν, είπε, δεν θα σας αφήσουμε να χάσετε». Για μένα αυτή δήλωση ήταν σε κάποιο βαθμό η πιο σημαντική φράση καθ' όλη την διάρκεια της επίσκεψης μου» είπε ο Ντέϊβις. Κατά την γνώμη του, αυτό επιδέχεται δύο ερμηνείες. Είτε νίκη του Άσαντ είτε λύση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων. Σε σχέση με αυτό, ο Ντέϊβις θεωρεί, ότι η Δύση πρέπει να προτείνει στην Δαμασκό οικονομική βοήθεια, ένα «σχέδιο Μάρσαλ για τη Συρία», με στόχο να την πείσει ότι είναι αναγκαία η ειρηνική επίλυση της διένεξης.     

Από τις 30 Σεπτεμβρίου η Ρωσία μετά από αίτημα του σύρου προέδρου, άρχισε τις αεροπορικές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων «Ισλαμικό Κράτος» και «Μέτωπο αλ Νούσρα» στη Συρία. Από τις 27 Φεβρουαρίου στην Συρία επετεύχθη κατάπαυση του πυρός. Από τις 15 Μαρτίου, ξεκίνησε η αποχώρηση τμήματος των ρωσικών δυνάμεων, καθώς επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί.       

Πηγή: www.ria.ru