ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας: Oι υποστηρικτές του «Δεξιού Τομέα» προσπάθησαν να οργανώσουν πραξικόπημα στη Ρωσία
© Sputnik/Stringer
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας: Oι υποστηρικτές του «Δεξιού Τομέα» προσπάθησαν να οργανώσουν πραξικόπημα στη Ρωσία

Οι υποστηρικτές της ουκρανικής οργάνωσης «Δεξιός τομέας» προσπάθησαν να οργανώσουν μαζικές ταραχές στη Ρωσία, με στόχο να κάνουν πραξικόπημα, αναφέρει η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα προς το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ο Τσάικα θα παρουσιάσει την εισήγησή του με θέμα την κατάσταση στη Δικαιοσύνη και στον τομέα της έννομης τάξης στη χώρα το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Γενικός Εισαγγελέας, αποκλείστηκε η πρόσβαση τής ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», που έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, στη σελίδα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, μέσω του οποίου οι υποστηρικτές του προσπάθησαν να προκαλέσουν μαζικές ταραχές και να προβούν σε δημόσιου χαρακτήρα δράσεις χωρίς την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Στην εισήγηση του, ο Γενικός Εισαγγελέας επισημαίνει επίσης ότι συνολικά, ύστερα από αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας, αφαιρέθηκαν από 7.000 και πλέον διαδικτυακές πηγές, όλες οι πληροφορίες εξτρεμιστικού και τρομοκρατικού  περιεχομένου. Επιπλέον, το 2015 οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν περισσότερους από 11.000 ελέγχους δημοσιευμάτων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και διαπίστωσαν ότι είχαν γίνει 15.300 παραβάσεις που είχαν σχέση με αναφορές εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Το 2015, στον ομοσπονδιακό κατάλογο δημοσιευμάτων εξτρεμιστικού περιεχομένου, συμπεριελήφθησαν 836 παρόμοια δημοσιεύματα.

Ο «Δεξιός Τομέας» είναι μια ουκρανική ένωση στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιές εθνικιστικές οργανώσεις. Στη Ρωσία η εν λόγω ένωση θεωρείται εξτρεμιστική  και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου, ενώ κατά του ηγέτη  του κινήματος, Ντμίτρι Γιάρος, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υποκίνηση τρομοκρατίας.

Πηγή: www.ria.ru