ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤοAfD υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το AfD υπέρ της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Γερμανίας «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) θα αποστείλει στην κυβέρνηση του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης, σχετική του απόφαση για την αναγκαιότητα να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ισβέστια» επικαλούμενη την ηγεσία του κόμματος.  

Η Ελλάδα κατά τη συζήτηση στην ΕΕ θα ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Σύμφωνα με τον Γερμανό βουλευτή Ούντο Στάιν, ο οποίος συνέταξε το κείμενο, η κυβέρνηση του κρατιδίου θα πρέπει να εξετάσει την έκκληση του κόμματος στο διάστημα της  επόμενης και μεθεπόμενης εβδομάδας και, στη συνέχεια, να το θέσει προς συζήτηση στη βουλή του κρατιδίου.  

Ο Στάιν επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία επηρέασαν αρνητικά τους οικονομικούς  δείκτες του κρατιδίου  Βάδης-Βυρτεμβέργης, που είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικονομία.  Έτσι, περισσότερες από 900 εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, έχουν αντιπροσωπείες στην Ρωσία. Εξαιτίας όμως της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί το Βερολίνο, όπως δήλωσε ο γερμανός βουλευτής, 42.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.       

Μεταξύ όλων των γερμανικών κρατιδίων, το κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης έχει τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς δείκτες. Με έσοδα της τάξεως των 17000 ευρώ ετησίως κατά κεφαλή που προέρχονται από τις εξαγωγές όταν ο μέσος όρος στην χώρα είναι 11000 ευρώ, σημαίνει ότι ένας στους τρεις κατοίκους του κρατιδίου απασχολείται στον εξαγωγικό τομέα. 

«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας- υποστηρίζει ο Στάιν- πρέπει να αρθούν, καθώς στράφηκαν εναντίον μας και έχουν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Η Ρωσία είναι ένα από τους βασικούς εταίρους του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης και οι εμπορικές σχέσεις δεν πρέπει να υποβαθμιστούν».

Ο Μάρκους Φρονμάγιερ, γραμματέας του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» δήλωσε ότι παρόμοια απόφαση θα σταλεί και στα άλλα κοινοβούλια των κρατιδίων. Αυτή τη στιγμή το κόμμα εκπροσωπείται σε στα όργανα νομοθετικής εξουσίας, σε έξι από τα δεκαέξι ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας και συγκεκριμένα στα κρατίδια της Βρέμης, του Βρανδεμβούργου, του Βάδης-Βυρτεμβέργης, του Αμβούργου, της Ρηνανίας Παλατινάτου, της Θουριγγίας, της Σαξονίαςκαι της Σαξονίας Άνχαλτ.   

«Η Εναλλακτική για την Γερμανία» τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του περιορισμού της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Το εν λόγω κόμμα εμφανίζεται ως το «λίκνο της ελίτ των διανοουμένων». Το πρόγραμμα του έχει επικριθεί από γερμανούς πολιτικούς ως λαϊκίστικο και εθνικιστικό.   

Πηγή: www.ria.ru