ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  ανέστειλε τη συζήτηση για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FRANK VAN BEEK
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε τη συζήτηση για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία

Ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων της ολομέλειας ανέστειλαν τη συζήτηση που είχε ως θέμα την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία, όπως δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Γιουντίτ Σίππελ.

«Ο  Σουλτς είπε ότι θα αρχίσουμε να εξετάζουμε τον φάκελο όταν η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια», γράφει επικαλούμενη τη δήλωση της ευρωβουλευτού η διαδικτυακή εφημερίδα των Βρυξελλών EUobserver.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μάρτιν Σουλτς,  Αρμίν Μασμέρ επιβεβαίωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο  θα αρχίσει να εξετάζει το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων για την Τουρκία «έως ότου η Άγκυρα εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια».

Η κατάργηση των θεωρήσεων αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών τον Μάρτιο. Η Τουρκία έπρεπε βάσει της συμφωνίας να εκπληρώσει 72 απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να άρει τους περιορισμούς που αφορούν τους πολίτες της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα καταφέρει να εκπληρώσει έως το τέλος Ιουνίου τους πέντε εναπομείναντες όρους που περιλαμβάνονται στον αρχικό κατάλογο των κριτηρίων. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται τα μέτρα  κατά της διαφθοράς, οι συνομιλίες για την άμεση σύναψη συμφωνίας με την Europol, η δικαστική συνεργασία με όλες τις χώρες-μέλη, η εφαρμογή των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.     

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε έντονα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τους δικούς του αντιτρομοκρατικούς νόμους, και δηλώνοντας ότι η Τουρκία «θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο».   

Πηγή: www.ria.ru