ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Δ. Μάρδας: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία

(5:54 / 91.75Mb / )
Με έντονο το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεταφορές, πραγματοποιείται στις 12 και 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, η Ενδιάμεση Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας- Ρωσίας.

Στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγουν για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλο το πλέγμα της οικονομίας, αναφέρεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων — Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μάνωλη.

Ομαλά η έκδοση θεωρήσεων εισόδου τουριστών από Ρωσία

«Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία και γι' αυτό έχουμε και τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και αναδεικνύει πως ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ρώσους παρουσιάζουν οι τομείς των μεταφορών και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. «Εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση της Πέμπτης και της Παρασκευής», επισημαίνει και σημειώνει πως η Ενδιάμεση Σύνοδος της ΜΔΕ στη Θεσσαλονίκη θα δώσει την ευκαιρία να γίνει επισκόπηση των διαδικασιών που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, κατά τη διάρκεια της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Σημειώνει, μάλιστα, πως «αυτές οι επισκοπήσεις αποτελούν ένα μέσο πίεσης, με σκοπό την ταχύτερη υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη θα είναι —σύμφωνα με τον κ. Μάρδα- όλα όσα έχουν υπογραφεί στο Σότσι. «Αυτά αγγίζουν όλο το πλέγμα της οικονομίας, από τις μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τον πολιτισμό, την έρευνα, οτιδήποτε ήταν από κοινού συμφωνηθέν», διευκρινίζει.

Σκιαγραφώντας περαιτέρω τις βασικές πτυχές της Μεικτής Διυπουργικής Διάσκεψης, ο κ. Μάρδας αναφέρει πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει τον συντονισμό της και τα εμπλεκόμενα υπουργεία παρακολουθούν την όλη αυτή διαδικασία, συνεργάζονται με τους Ρώσους και φτάνουν σε κάποια αποτελέσματα. Κατά τη σύνοδο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα εξετασθούν τα αποτελέσματα στα οποία έχουν φτάσει μέχρι σήμερα, προσθέτει και επισημαίνει πως όλη αυτή η διαδικασία των μεικτών διυπουργικών επιτροπών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής όλο και μεγαλύτερης προσέγγισης. «Γι' αυτό συνεχώς τίθενται νέοι στόχοι, πιο προωθημένοι, οπότε η επιδίωξη όλων αυτών των μεικτών διυπουργικών επιτροπών —και για φέτος έχουμε 13- είναι η περαιτέρω σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από τις συμφωνίες που υπογράφουμε», υπογραμμίζει.

Η Ελλάδα κατά τη συζήτηση στην ΕΕ θα ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συνόδου, ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σολοκόφ, που συμπροεδρεύει μαζί με τον κ. Μάρδα στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της (13ης) Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και θα επισκεφτεί το ρωσικό περίπτερο. Επίσης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή, στις 19.30 το βράδυ, ο κ. Σολοκόφ θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Το Σάββατο θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη αρχηγού κράτους, που δεν έχει παρά να δώσει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα. Σημειώνει πως είναι επακόλουθο μιας μεγάλης προετοιμασίας που έχει γίνει και προσθέτει πως για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή, σημαίνει ότι έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι, και οι δύο αρχηγοί κρατών θα βρεθούν εδώ έτσι ώστε να θέσουν σε εφαρμογή την ολοκλήρωση αυτών των στόχων.

Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά στον αντίκτυπο των αντίμετρων της Ρωσίας στις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η ΕΕ, ο κ. Μάρδας αναφέρει πως έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις ελληνικές εξαγωγές, και συγκεκριμένα τα αγροτικά προϊόντα που ανήκουν στη λίστα των απαγορευμένων ειδών. «Δεν είναι όλα τα προϊόντα μέσα στη λίστα», αποσαφηνίζει και στέλνει το μήνυμα ότι ασκείται πίεση έτσι ώστε να ανοίξει αυτή η λίστα, να εξαιρεθούν κάποια προϊόντα και να ενταχθούν στη «λευκή λίστα», τη λίστα που δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις. «Οι Ρώσοι έχουν τις δικές τους απόψεις, εμείς ασκούμε τις πιέσεις που πρέπει να ασκούμε, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», προσθέτει.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Μάρδας και στην κοινή πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων — Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του ρωσικού πρακτορείου Sputnik στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους «Ελλάδας-Ρωσία2016», χαρακτηρίζοντας τη χρήσιμη, και τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει «ζωντανή» και μετά το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ