ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβούλιο της ΕΕ: Εξελίξεις γύρω από το θέμα για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες
© Sputnik/ Alexei Danichev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβούλιο της ΕΕ: Εξελίξεις γύρω από το θέμα για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες

Οι εμπειρογνώμονες άρχισαν να εξετάζουν την σχετική νομοθεσία που αφορά την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti πηγή προσκείμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

«Οι εμπειρογνώμονες  χθες (σ.σ.Τετάρτη) άρχισαν την απαιτούμενη νομοθετική προεργασία ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε η ίδια πηγή στο πρακτορείο. 

Πρώτα η εκπλήρωση των κριτηρίων και μετά η κατάργηση της βίζας Τούρκους πολίτες
Την παραμονή ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, είχε δηλώσει στο Ria Novosti ότι η νομοθετική διαδικασία που αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων θα ξεκινήσει μόνον αφότου η Άγκυρα εκπληρώσει όλες ανεξαιρέτως τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Ε.Ε. Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βολκαν Μπορσκίρ, δήλωσε ότι η χώρα του έχει εξαλείψει όλα τα εμπόδια, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις  Σουλτς, ως «αφορμή για σύγχυση». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την σειρά της δήλωσε ότι οι τουρκική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει πέντε όρους που έχουν απομείνει. Συγκεκριμένα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα κατά της διαφθοράς, να αρχίσει συνομιλίες και να συνάψει συμφωνία με την Europol, να καταλήξει σε συμφωνία που θα αφορά τη συνεργασία σε δικαστικά ζητήματα με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσαρμόσει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία  τη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και, να αναθεωρήσει την νομοθεσία που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.      

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της και δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ''απαντώντας'' στις δηλώσεις Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θεωρεί την συμφωνία με την Τουρκία νεκρή.    

Η κατάργηση της βίζας, είναι μέρος της συμφωνίας για τους πρόσφυγες που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία τον Μάρτιο. Συνολικά η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που προβλέπει η συμφωνία.  

Πηγή: www.ria.ru