ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το NMD δεν προβλέπει ανάσχεση ρωσικών πυραύλων
© EPA/JAKUB KAMINSKI
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το NMD δεν προβλέπει ανάσχεση ρωσικών πυραύλων

Τo αμερικανικό Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD, National Missile Defense) το οποίο οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Ευρώπη, δεν προβλέπει την ανάσχεση των ρωσικών πυραύλων.

«Η συνεργασία με την Ρωσία είναι σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια. Επίσης διαβεβαιώνουμε την Ρωσία, ότι το δικό μας σύστημα (NMD) δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει τους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ου.

Οι αμερικανοί στρατιωτικοί, επισημαίνουν ότι οι δυνατότητες του NMD στην Ευρώπη είναι περιορισμένες και δεν προορίζεται για την αντιμετώπιση « των μεγάλων και περίπλοκων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας».

Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται επίσης, ότι κύριος στόχος της ανάπτυξης του NMD, είναι η αντιμετώπιση της πυραυλικής απειλής που προέρχεται απ το Ιράν. «Όσο το Ιράν θα συνεχίσει να κατασκευάζει και να εγκαθιστά βαλλιστικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ θα συνεργάζονται με τους συμμάχους και εταίρους τους, για να προστατευθούν από αυτές τις απειλές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Νωρίτερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ,διευθυντής του Τμήματος μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν συνιστά απειλή για τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Το πρώτο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD) του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, τέθηκε σε λειτουργία στην αεροπορική βάση Ντεβεσέλου στο νότιο τμήμα της Ρουμανίας. Την Πέμπτη προγραμματίζεται να αρχίσει η εγκατάσταση ενός ακόμη παρόμοιου συστήματος στην Πολωνία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), προσβλέπουν στην στρατιωτικοποίηση τη Νοτιο- Ανατολικής Ευρώπης και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της σταθερότητας στην περιοχή. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποχωρήσει από την συμφωνία για την λήψη μέτρων που αφορούν την μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών

Πηγή: www.ria.ru