ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, “απειλή” για τη Ρωσία
© Sputnik/Igor Zarembo
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, “απειλή” για τη Ρωσία

Το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας (Missile Defense Shield) που εγκαθιστούν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, μπορεί εύκολα να επανεξοπλιστεί και να χρησιμοποιηθεί για πυραύλους μέσου βεληνεκούς που θα είναι σε θέση να πλήξουν τα συστήματα διεύθυνσης των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας και τις διοικήσεις τους (σ.σ. κέντρα λήψης αποφάσεων), δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούρι Σαλαμόνοφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Θερμικής Τεχνολογίας της Μόσχας (σ.σ. σχεδιάζει τους ρωσικούς βαλλιστικούς πύραυλους).

Την περασμένη εβδομάδα, στην τοποθεσία Ντεβεσέλου στη Ρουμανία, εγκαινιάσθηκε μια χερσαία βάση, τμήμα του συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας Aegis Ashore, ενώ στην Πολωνία, στο χωριό Ρετζίκοβο, τοποθετήθηκε ένα ανάλογο σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας. Το Κρεμλίνο και το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσαν ότι, "οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, συνιστούν απειλή όχι μόνο για τη εθνική ασφάλεια, αλλά και για την στρατηγική σταθερότητα στην περιοχή".

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι το σύστημα αντιπυραυλική ασπίδας (MDS) των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέρος του στρατηγικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, που αναπτύσσεται στην περιφέρεια και η εγκατάσταση του στην Πολωνία, συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας INF (σ.σ. για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Μόσχα θα αναγκασθεί να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την απειλή που δημιουργείται.

Ο Σαλαμόνοφ επεσήμανε ότι το εν λόγω σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας, δεν συνιστά κίνδυνο για τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας από στρατιωτική και τεχνολογική άποψη.

« Όμως, υπάρχουν και πλευρές πολιτικής και στρατιωτικής σημασίας. Το κυριότερο είναι ότι αυτοί οι πύραυλοι Standard, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με την χρήση τους, ως πύραυλοι μέσου βεληνεκούς. Γι' αυτό είναι πολύ εύκολο ο πύραυλος αυτός να μετατραπεί σε πύραυλο μέσου βεληνεκούς, όπως λένε στην αργκό ‘στο πι και φι', παρότι είναι πύραυλος αναχαίτισης. Πρακτικά, αυτό είναι ζήτημα προγράμματος και λογισμικού» δήλωσε ο Σαλαμόνοφ.

Όπως επισήμανε, κάθε πύραυλος Standard έχει εμβέλεια πτήσης 500-1000 χιλιόμετρα ανάλογα από το ωφέλιμο φορτίο του.

«Είναι εντελώς ακατανόητο το τι έχουν στο κεφάλι τους (τι σκέφτοναι) αυτοί οι ‘‘φίλοι'' μας. Κι εγώ κάποτε έλεγα —και τώρα συνεχίζω να λέω —ότι πρόκειται για μια απρόβλεπτη κατάσταση, την οποία επικρίνει και ο πρόεδρος μας και του Υπουργείο Εξωτερικών και, ταυτόχρονα, είναι ένα ζήτημα —θέμα συζήτησης σε διάφορους κύκλους. Και είναι φυσικά αδύνατο να δεχθούμε μέσα σε τέτοιες συνθήκες αοριστίας, να αναπτύσσονται παρόμοια συστήματα κοντά στα σύνορα της πατρίδας μας» δήλωσε ο Σαλαμόνοφ.

Ο κ. Σαλαμόνοφ υπενθύμισε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι αμερικανοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Pershing-2, θα μπορούσαν να φθάσουν από τις στρατιωτικές βάσεις στην Δυτική Ευρώπη ως τις βάσεις που υπήρχαν στο κέντρο του ευρωπαϊκού τμήματος της ΕΣΣΔ, μέσα σε διάστημα περίπου 10 λεπτών. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι, μετά τα συστήματα της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που τοποθετούνται στην Ανατολική Ευρώπη, η διάρκεια πτήσης των πυραύλων θα μειωθεί τόσο πολύ, που δεν θα υπάρχει δυνατότητα για την λήψη απαντητικών πληγμάτων.

« Και υπό αυτή την έννοια και ο πρόεδρος της χώρας και η στρατιωτική μας ηγεσία έχουν απολύτως δίκιο, όταν λένε ότι αυτή είναι απειλή κατά των στρατηγικών μας πυρηνικών δυνάμεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πλήττουν (τους ρωσικούς στρατηγικούς) πυραύλους όταν βρίσκονται εν πτήσει, αλλά θα καταστρέφουν τα συστήματα διεύθυνσης που κατευθύνουν αυτούς τους πυραύλους. Και υπό αυτή την έννοια, είναι μια άμεση απειλή, με την οποία δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε», δήλωσε ο κ. Σαλαμόνοφ.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στοιχείων αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, συνιστά «μια καθαρή πρόκληση, στην οποία πρέπει δυστυχώς να αντιδράσουμε, υιοθετώντας απαντητικά μέτρα».

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο Ria Novosti ότι η πρωτοβουλίες αυτού του είδους από μέρους της Ουάσιγκτον, είναι μόνο η αρχή της υπονόμευσης της διεθνούς σταθερότητας και τους στάτους της Ρωσίας ως πυρηνικής δύναμης. Η Μόσχα πρέπει να αντιδράσει, υποστηρίζουν, δημιουργώντας νέα είδη στρατηγικών εξοπλισμών, οι οποίοι θα αχρηστεύσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

Πηγή: ria.ru