ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για ειρηνική λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για ειρηνική λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστούν για να διευθετηθεί ειρηνικά η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έδωσαν οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Σερζ Σαρκισιάν και Ιλχάμ Αλίγιεφ, αντίστοιχα, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχαν, έπειτα από την εκδήλωση της έντασης στην διαφιλονικούμενη περιοχή. Σε παρόμοια δήλωση προέβη και η ομάδα διαμεσολάβησης του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

«Για να περιορισθούν οι κίνδυνοι που μπορούν να οδηγήσουν στην περαιτέρω βία, (οι πρόεδροι) συμφώνησαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες σχετικά με τον μηχανισμό διαμεσολάβησης του ΟΑΣΕ», αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν, επίσης, να αναβαθμίσουν το γραφείο του εκπροσώπου του νυν προέδρου του ΟΑΣΕ και να επαναλάβουν τις συνομιλίες τον Ιούνιο.

Η κατάσταση στο Νακγόρνο Καραμπάχ άρχισε να γίνεται τεταμένη στις 2 Απριλίου, όταν το Ερεβάν και το Μπακού, ανακοίνωσαν ότι σημειώνονται ανταλλαγές πυρών και άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Από τις 5 Απριλίου στην περιοχή ισχύει η κατάπαυση του πυρός, ενώ οι δύο πλευρές εξακολουθούν να κατηγορούν η μία την άλλη για προκλήσεις.

Η διένεξη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1988, όταν η αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε την έξοδο της από την τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Τον Σεπτέμβριο του 1991 στην πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακηρύχθηκε η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καρμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν, κατά την στρατιωτική σύρραξη που επακολούθησε, έχασε τον έλεγχο της περιοχής.

Πηγή: ria.ru