ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ.Τσαβούσογλου: “Η Τουρκία δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις”
© EPA/JANOS MARJAI
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ.Τσαβούσογλου: “Η Τουρκία δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις”

"Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή της νομοθεσίας κατά της τρομοκρατίας, που τίθεται ως όρος για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ως υποστήριξη της τρομοκρατίας". Στη δήλωση αυτή προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και αναμετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι "η Τουρκία δεν θα δεχθεί πιέσεις και δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε υποχωρήσεις".

« Η απλούστευση του καθεστώτος των θεωρήσεων είναι φυσικό δικαίωμα των Τούρκων πολιτών. Αυτό δεν είναι υποτιμητικό. Στους πολίτες ορισμένων χωρών υποψηφίων μελών, τους είχε δοθεί αυτό το δικαίωμα προτού ακόμη αρχίσουν οι ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, απορρίπτοντας τα όσα δήλωσαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Άγκυρα απειλεί την Ε.Ε., προστίθεται.

«Όχι, εμείς δεν απειλούμε. Μιλάμε απλά εντίμως και λέμε την αλήθεια. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε. Αυτό που συζητάτε τώρα, είναι μια στοιχειώδης απλούστευση του καθεστώτος της βίζας, και όχι η υποψηφιότητα για μέλος της Ε.Ε. Ο καθένας πρέπει να είναι επιφυλακτικός με τις δεδομένες υποσχέσεις», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος προσέθεσε —σύμφωνα πάντα με όσα μεταδόθηκαν — ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης και να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας.

Μετά τη ομιλία του Τούρκου υπουργού η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, δημοσίευσε την σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην εισήγηση αναφέρεται ότι — σύμφωνα με το δημοσίευμα — "η κατάργηση των περιορισμών θα αυξήσει τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να διεισδύουν ελεύθερα στις χώρες της Εθτθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τουρκικά διαβατήρια. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται επίσης, ότι η τουρκική μαφία θα πραγματοποιήσει «απευθείας εδαφική επιδρομή στην Ευρώπη».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να άρει τους περιορισμούς για τους Τούρκους πολίτες, εάν η Άγκυρα έως τα τέλη Ιουνίου εκπληρώσει τους τελευταίους πέντε όρους από τα προαπαιτούμενα. Μεταξύ αυτών των όρων είναι τα μέτρα κατά της διαφθοράς, η διεξαγωγή συνομιλιών για τη σύναψη άμεσης επιχειρησιακής συμφωνίας με την Europol, η δικαστική συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη, η προσαρμογή των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων στα πρότυπα της Ε.Ε και η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε ωμά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν αλλάξει τους αντιτρομοκρατικούς της νόμους, όπως και ότι η χώρα του «θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο».

Πηγή: ria.ru