ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντ.Μιχέεφ: Στόχος της Νούλαντ να “παγώσει” η σύγκρουση στην Ουκρανία
© Sputnik/Alexandr Maksimenko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ.Μιχέεφ: Στόχος της Νούλαντ να “παγώσει” η σύγκρουση στην Ουκρανία

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ έφθασε στη Μόσχα, όπου θα συζητήσει την κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. "Για τις ΗΠΑ έχει σημασία να δείξουν έστω φαινομενικά ότι η κατάσταση σταθεροποιείται στην Ουκρανία, και οι λόγοι που θέλουν να το κάνουν παρουσιάζουν «εξαιρετικό ενδιαφέρον» ", δήλωσε στο ραδιόφωνο του Sputnik, ο εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Μιχέεφ.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, έφθασε για διήμερη επίσκεψη στην Μόσχα την παραμονή της 17ης Μαΐου, με σκοπό να συζητήσει την κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Η Νούλαντ θα συζητήσει με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης τα επόμενα βήματα που αφορούν την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, με την υποστήριξη των χωρών του «κουαρτέτου της Νορμανδίας» και της τριμερούς ομάδας επαφής, καθώς και μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τελευταία φορά που η Νούλαντ επισκέφθηκε τη Ρωσία ήταν τον Ιανουάριο. Τότε είχε συνομιλίες με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Βλαντισλάβ Σουρκόφ, στην πόλη Πιονέρσκι, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Ο ειδικός σε θέματα Ηνωμένων Πολιτειών Ντμίτρι Μιχέεφ, θεωρεί ότι "αυτή τη στιγμή είναι άκρως σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να «παγώσουν» την σύγκρουση στην Ουκρανία".

«Πιστεύω ότι, το έργο που έχει ανατεθεί τώρα στην Βικτόρια Νούλαντ είναι να «παγώσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ώστε να μην αναζωπυρωθεί, αλλά και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς με πρωτοβουλία του Ουκρανού προέδρου, υπό το πρόσχημα ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί τέτοιου είδους ενέργειες. Πιστεύω ότι η Νούλαντ, στην παρούσα φάση, θέλει να συγκρατήσει τον Ποροσένκο και οι συμφωνίες του Μινσκ είναι ο μόνος τρόπος για να «παγώσει» τη σύγκρουση. Γιατί όμως θέλουν να «παγώσει» η διένεξη, αυτό είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον», δήλωσε ο Ντμίτρι Μιχέεφ στο ραδιόφωνο του Σπούτνικ.

Ο ίδιος ο Μιχέεφ, θεωρεί πως οι ενέργειες της αμερικανικής πλευράς θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Στη δεδομένη στιγμή τα πάντα θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τις αμερικανικές εκλογές. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει έδαφος πολύ γρήγορα και δυναμικά, ενώ βρίσκεται στα ίδια επίπεδα δημοτικότητας με την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον. Το κύριο κατηγορώ του Τραμπ κατά της Κλίντον και εκείνης της πολιτικής η οποία έχει την αφετηρία της στην εποχή του Ρέιγκαν, συνίσταται στο ότι η αμερικανική επεκτατική πολιτική οδηγεί όχι μόνο στην κατάκτηση άλλων αγορών, αλλά και προκαλεί τεράστια ζημιά στις ίδιες τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ θέλει να δείξει ότι η αποσταθεροποιητική πολιτική (του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) μέρος της οποίας ήταν για πολλά χρόνια η Κλίντον, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κύριο επιχείρημα του αυτή τη στιγμή θα είναι το εξής: δείτε τι έχετε κάνει: έχετε αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία. Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να νικήσει η Κλίντον, δεν θα πρέπει να ασκεί μία επιθετική πολιτική, αλλά αντίθετα να εμφανίζεται ως ένας διαλλακτικός παίκτης σε αυτό το ζήτημα. Όντως, όλα αυτά, αποτελούν ένα πολύ δυνατό χαρτί για τον Τραμπ », δήλωσε ο Ντμίτρι Μιχέεφ.

Συνεπώς, "αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να μην επιλέξουν τον δρόμο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αλλά το δρόμο της διαπραγμάτευσης μαζί της", τόνισε ο κ. Μιχέεφ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια επίφαση σταθεροποίησης, ώστε να μην δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει ξεκάθαρη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Διότι, εάν ξεκινήσουν εχθροπραξίες στο Ντονμπάς, τότε, σύμφωνα με την δική τους λογική, θα πρέπει να κατηγορήσουν και πάλι τη Ρωσία, υποστηρίζοντας δήθεν ότι ακολουθεί επιθετική πολιτικής», κατέληξε ο Ντμίτρι Μιχέεφ.

Πηγή: www.ria.ru