ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν
© EPA/SEDAT SUNA
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσοι ανέλαβαν μεγάλη ευθύνη, δικαιούνται μεγαλύτερη υποστήριξη

'Αρχισε το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης η διήμερη Ανθρωπιστική Σύνοδος του ΟΗΕ, όπου συμμετέχουν ηγέτες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε στις 10:15 το πρωί. Θα ακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Σε μία από αυτές, που έχει ως θέμα τον «αναγκαστικό εκτοπισμό», θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

Στη σύνοδο εκτός από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο εμίρης του Κατάρ Αλ Τανί και πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί εξωτερικών από 60 χώρες. Συμμετοχή υπό μορφήν αξιωματούχων και οργανισμών θα υπάρξει από συνολικά 165 χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία μετέχουν σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, σε δήλωση που έκανε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επεσήμανε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως «γειτονικές χώρες που έχουν αναλάβει μεγάλη ευθύνη, δικαιούνται μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

Ο εκπρόσωπος της Συνόδου Χ. Βερχούσελ σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και περιμένουμε από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, να αναλάβουν δεσμεύσεις».

του ανταποκριτή μας Α. Αμπατζή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ