ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται, μετά την ΕΕ, να επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Κισιλιόφ
© Sputnik/Konstantin Chalabov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται, μετά την ΕΕ, να επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Κισιλιόφ

Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται, μετά την ΕΕ, να επιβάλλουν κυρώσεις κατά του γενικού διευθυντή του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρωσία Σήμερα» και παρουσιαστή της εκπομπής «Βέστι Νιντέλι» (σ.σ. Ειδήσεις της εβδομάδας) στο κανάλι «Ρωσία —1» Ντμίτρι Κισιλιόφ, δήλωσε χθες ο συντονιστής επί των κυρώσεων του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ντάνιελ Φριντ. Από την πλευρά του, ο κ. Κισιλιόφ θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον με αυτή την έννοια συμπεριφέρεται πιο εκλεπτυσμένα απ΄ ό,τι η ΕΕ.

Σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έγινε στην Ουάσιγκτον και είχε ως θέμα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ρώτησαν τον Φριντ αν οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν κυρώσεις κατά του Κισιλιόφ με βάση τον λεγόμενο «νόμο Μαγκνίτσκι», ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμπεριέλαβε τον Κισιλιόφ στον κατάλογο των ατόμων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις για τη στάση τους στο θέμα της Ουκρανίας. Μάλιστα, ο άνθρωπος που έθεσε το ερώτημα, συμπεριέλαβε τον Κισιλιόφ στην κατηγορία των «προπαγανδιστών που υποκινούν το μίσος».

«Χωρίς να υποθέτουμε ότι δεν έχετε δίκιο στον ορισμό που δώσατε για τον κύριο Κισιλιόφ, εμείς όπως και η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το να ξεκινήσουμε διώξεις εναντίον παρουσιαστών ειδήσεων ή σχολιαστών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύεται η παραβιάζει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

«Για εμάς είναι δύσκολο να το κάνουμε αυτό. Το σκεφτόμασταν. Κατανοώ την άποψη σας, σε κάποιο βαθμό τη δέχομαι, όμως,για μας αυτό παραμένει μέχρι στιγμής ένα δύσκολο ζήτημα», τόνισε ο Φριντ. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ο «νόμος Μαγκνίτσκι» δεν είναι ο κατάλληλος για να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του Κισιλιόφ.

Ο ίδιος ο Κισιλιόφ, σχολιάζοντας στο Ria Novosti τα όσα είπε ο Φριντ, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δουλεύουν πιο εκλεπτυσμένα απ' ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στην περίπτωση αυτή, οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο απ' ό,τι οι Ευρωπαίοι. Επιβάλλοντας τις κυρώσεις, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήθελαν να είναι- όπως λένε- βασιλικότεροι του βασιλέως».

Κυρώσεις κατά του Κισιλιόφ επιβλήθηκαν στις 21 Μαρτίου του 2014, όταν συμπεριελήφθη στον κατάλογο των ατόμων τα οποία, κατά τηγνώμη της ΕΕ, απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Για την απόφαση αυτή της ΕΕ υποβλήθηκε ένσταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Μάιο του 2015.

Πηγή: www.ria.ru