ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο για την Ουκρανία
© Sputnik/Viktor Tolochko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν, Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών του Ντονμπάς, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Δύο χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία

«Υπογραμμίστηκε ότι στοιχείο κλειδί για την διευθέτηση πρέπει να γίνει ο απευθείας διάλογος του Κιέβου με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, που θα έχει ως στόχο την πλήρη και καθολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ της 12ης Φεβρουαρίου του 2015» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στην ιστοσελίδα του Πέτρο Ποροσένκο, αναφέρεται ότι το «το κουαρτέτο της Νορμανδίας» ενέκρινε την ανάπτυξη αστυνομικής αποστολής του ΟΑΣΕ στο Ντονμπάς.

Εκτός των άλλων οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας επεσήμαναν την σημασία που έχει η τήρηση της εκεχειρίας στο Ντονμπάς και η βελτίωση της απόδοσης των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που μπορεί να επέλθει με πρόσθετες αρμοδιότητες

«Συζητήθηκαν ζητήματα πολιτικής διευθέτησης της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Επισημάνθηκαν η σημασία της αυστηρής τήρησης της κατάπαυσης του πυρός, η βελτίωση των επιδόσεων στην εμπόλεμη ζώνη της Ειδικής Αποστολής Παρατηρητών του ΟΑΣΕ, δίνοντας της περισσότερες αρμοδιότητες, καθώς και η ενίσχυση του Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας τύπου του Κρεμλίνου.

Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με πιθανές πρωτοβουλίες που αφορούν την αντιμετώπιση μιας σειράς φλεγόντων κοινωνικο-οικονομικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Στο «Κουαρτέτο της Νορμανδίας», το οποίο συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία, συμμετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Σε επίπεδο κορυφής διεξήχθησαν συνομιλίες τέσσερις φορές και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, εννέα φορές. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 11 Μαΐου. Τότε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε δηλώσει ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: www.ria.ru