ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Κογκρέσο, το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας
© Sputnik/Igor Mikhalev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Κογκρέσο, το νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στο αμερικανικό Κογκρέσο εισήχθη το νοοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. "Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υποστηρίζει το νέο νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εισήχθη στο Κογκρέσο", δήλωσε ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επιβολή κυρώσεων, Ντάνιελ Φριντ, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Τα μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δημοκρατικός Ελιοτ Ενγκελ και ο ρεπουμπλικανός Ανταμ Κίσινγκερ, έφεραν —στα τέλη Απριλίου- για εξέταση στο Κογκρέσο, το κείμενο της πράξης για την σταθερότητα και την δημοκρατία για την Ουκρανία (Stability and Democracy (STAND) for Ukraine Act).

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από ρωσικά ΜΜΕ, "οι συντάκτες του νομοσχεδίου προτείνουν να δοθούν αυστηρά αρμοδιότητες στον αμερικανό πρόεδρο για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για το καθεστώς της Κριμαίας.  Εάν το έγγραφο εγκριθεί, ο επικεφαλής των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να άρει τα μέτρα κατά της Μόσχας μόνο σε δύο περιπτώσεις:μετά την επιβεβαίωση της "αποκατάστασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία" ή εάν αποδειχθεί ότι,  "η απόφαση για το καθεστώς της χερσονήσου τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και αναγνωρισθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη ουκρανική κυβέρνηση" ".

"Αυτό θα μειώσει την ευελιξία μας όσον αφορά τη ''χρήση'' των κυρώσεων για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Φριντ.

"Δεν αμφιβάλλω ότι οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό το νομοσχέδιο θα εκπληρώσει το σκοπό του", — πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε, ότι,  μία από τις αμερικανικές εταιρείες διαμαρτυρήθηκε για τις ζημιές δισ. Δολαρίων που υπέστη εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον κ. Φριντ, το ύψος των (οικονομικών) ζημιών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο.

"Συνήθως οι κυρώσεις στοιχίζουν ακριβά", είπε ο Φριντ και πρόσθεσε ότι, " η Ευρώπη υποφέρει περισσότερο απ' αυτές".

Πηγή: www.ria.ru