ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασιατικές εκπλήξεις στο Σότσι
© Host Photo Agency
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασιατικές εκπλήξεις στο Σότσι

*Ντμίτρι Κόσιρεφ, πολιτικός σχολιαστής του "Η Ρωσία σήμερα"

Οι διεθνείς συναντήσεις  είναι αποτέλεσμα έγκαιρου γραφειοκρατικού σχεδιασμού, αλλά, συμπεριλαμβάνουν και μη αναμενόμενες εκπλήξεις.  Ωστόσο, η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ASEAN στο Σότσι, το περασμένο Σάββατο, ήταν γεμάτη εκπλήξεις, ακόμη και για εκείνους που ήξεραν τι θα συμβεί.

Ενδιαφέρουσα συνεργασία

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Στη Ρωσία, βρέθηκαν για μερικές ημέρες δέκα (στην πραγματικότητα εννιά, θα μιλήσουμε για αυτό παρακάτω), αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για συνομιλίες με ανώτερους ρώσους αξιωματούχους. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν θέματα ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων, η συνεργασία στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα, καθώς και σ' αυτούς των πληροφοριών, του τουρισμού και του πολιτισμού. Η γενική εντύπωση είναι οτι πρόκειται για ασυνήθιστα μεγάλα σχέδια και προγράμματα.

Είναι προφανές οτι η διαμάχη μεταξύ της Μόσχας και της «δυτικής» ομάδας κρατών, οι κυρώσεις, ο πόλεμος στη Συρία, όλα αυτά, αύξησαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη Ρωσία. Η εξωτερική μας πολιτική κατέστη περισσότερο ενεργή, πλήθυναν οι επισκέψεις, οι συναντήσεις, οι τηλεφωνικές επαφές. Ολοι μας χρειάζονται. Αλλά πώς εκδηλώνεται αυτό στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (νότια Κίνα, ανατολική Ινδία), η οποία περιλαμβάνει κράτη — γίγαντες (Ινδονησία, με τους σχεδόν 260 εκατ. κατοίκους, καθώς και πολύ μικρές χώρες, όπως το Μπρουνέι;

Ας κοιτάξουμε προσεκτικά τι συνέβη την παραμονή των εργασιών της συνόδου κορυφής Ρωσίας — ASEAN. Γίνεται αναφορά σε έργα και συμβάσεις: η Ινδονησία θέλει να αγοράσει τα Су-35, επιτυχώς δοκιμασμένα στον πόλεμο της Συρίας, το Μπρουνέϊ ενδιαφέρεται για τα "Σούπερτζετ". Η Ταϊλάνδη είναι έτοιμη να αυξήσει την αμοιβαία προμήθεια αγροτικών προϊόντων, κατασκευή εργοστασίων, δρόμων, εργαστηρίων. Επιπλέον, το 2016 έχει κηρυχθεί Ετος Πολιτισμού Ρωσίας-ASEAN με ποικίλες εκδηλώσεις.

Αυτή η ιστορία έχει αρκετές οικονομικές και πολιτικές επεξηγήσεις, Ας ξεκινήσουμε με την οικονομική, δεδομένου ότι, οι κύριοι στόχοι της συνόδου κορυφής του Σότσι είναι οικονομικοί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ASEAN αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεργασίας με τη Ρωσία, η οποία θα επεκτεινόταν σε όλες τις πλευρές των σχέσεων, δήλωσε στο Σότσι, ο γενικός γραμματέας του ASEAN, Λι Λιόνγκ Μιν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ASEAN, είπε ο Μιν, έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση  ανάπτυξης — πρόκειται πρωτίστως για αύξηση του εξωτερικού εμπορίου, του τουρισμού, αλλά και της ενίσχυσης της επισιτιστικής και της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό αφορά το χρονοδιάγραμμα του «οδικού χάρτη», που καλύπτει μια περίοδο 3-5 ετών. Το χρονοδιάγραμμα προτάθηκε στους Ρώσους, και οι ασιάτες εταίροι μας το προσαρμόζουν ενεργά.

Είναι σημαντικό να δούμε εδώ, οτι ο πρώην "ασήμαντος κύκλος εργασιών μας έχει διπλασιαστεί από το 2010 έως και το 2015, σε 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα στο 2015 ο κύκλος αυτός σχεδόν δύο φορές "έπεσε" κάτω. Γιατί? Επειδή η πτώση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο επηρεάζουν εξίσου το «πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» των χωρών ASEAN και της Ρωσίας.

Όμως, στις αρχές όμως του 2016 ξεκίνησε η εκρηκτική ανάπτυξη των επιχειρηματικών μας σχέσεων.Οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20, 30%… η ASEAN παρέμεινε η μόνη περιοχή όπου κάναμε επενδύσεις στη σύγχρονη γεωργία, εκτός από την αύξηση του κύκλου εργασιών στον τομέα αυτό. Η Ρωσία άρχισε να επενδύει σοβαρά στην περιοχή.

Τι συνέβη? μετατοπίσθηκε ή άλλαξε το οικονομικό μοντέλο. Η οικονομία του πετρελαίου μας δεν ήταν συνδεδεμένη με την ASEAN. Η ενεργοποίηση όμως άλλων κλάδων, αμέσως μας κατέστησε πιο σημαντικούς εταίρους για τις χώρες αυτές. Η σύνοδος κορυφής όρισε νέες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης — δεν είναι μόνο η ενέργεια, αλλά η υψηλή τεχνολογία και η καινοτομία (συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα), η γεωργία, και οι τομείς της επιστήμης αυτής, καθώς και ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Το βασικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στο Σότσι μπορεί να θεωρηθεί οτι εφεξής η χώρα μας είναι στην πορεία "σύζευξης" (επίσημος όρος) της ολοκλήρωσης της ASEAN με τις ίδιες διαδικασίες στις χώρες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ШОС) και της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ЕАЭС). Δεν πρόκειται μόνο για τη Ρωσία, αλλά για τους γείτονες και τους συμμάχους της. Πρόκειται ουσιαστικά για τις προοπτικές ελεύθερου εμπορίου μεταξύ μας, με τη μελέτη των σημερινών τιμολογίων, των προτύπων και των λοιπών κανόνων του παιχνιδιού.

Η τέχνη της ισορροπίας

Τώρα στην πολιτική επεξήγηση. Στη σύγχρονη ιστορία δεν υπάρχουν ορατά παραδείγματα, όταν αμέσως δέκα εθνικοί ηγέτες οργανώνουν ταξίδια στο έδαφος ορισμένων από τους εταίρους τους. Οι ηγέτες των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας έφεραν αυτήν την καινοτομία στην παγκόσμια πρακτική, και άρχισαν με τη Ρωσία. Πριν, όλα ήταν ως συνήθως, μαζεύονταν σε μία από τις πρωτεύουσές τους, κάποιον προσκαλούσαν σε συζήτηση…

Ναι, η συμφωνία για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής έγινε πρώτα με την Ρωσία. Φυσικά η Ουάσιγκτον, δεν μπόρεσε να προσπαθήσει να επηρεάσει, να προτείνει- να μην πάνε σε αυτή τη χώρα- Ρωσία-( όπως κάνουν από την αρχή των αντιρωσικών κυρώσεων, και όλοι βλέπουμε το χλωμό αποτέλεσμα). Οι χώρες της ΑSEAN απάντησαν ευγενικά, αλλά αόριστα. Η αμερικανική διπλωματία έχει ξεκινήσει μία δεύτερη εναλλακτική. Λοιπόν εντάξει, η πρώτη ομως σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο πήγαν στην Αμερική, αλλά τώρα, εμφανίσθηκε το Σότσι.

Οχι όλοι. Απείχαν οι Φιλιππίνες, όπου πραγματοποιήθηκε μία επανάσταση (φιλο-αμερικανική), κατά τις προεδρικές εκλογές, με πρωτοφανή πλειοψηφία. Και εδώ ερχόμαστε στην πολιτική — στο ρόλο που διαδραματίζει η ASEAN στον κόσμο.

Αυτός ο ρόλος αποδίδεται με την λέξη "ισορροπία". Οι Ηνωμένες πολιτείες προσκαλούν κάποιον από τις χώρες της ΝΑ Ασίας στην εταιρική σχέση Ειρηνικού? Δεν αρνούνται, αλλά στη συνέχεια, μπαίνουν ενεργά σε παρόμοια σχέδια με την Κίνα, και όπως βλέπουμε, με τη Ρωσία και τους γείτονές της, για λόγους ισορροπίας.

Τα μέλη της ASEAN γενικά προσπαθούν να αποφεύγουν την κυριαρχία οποιασδήποτε υπερδύναμης στην περιοχή. Ενισχύονται οι ΗΠΑ-τότε τα μέλη της ASEAN γίνονται πιό φιλικά με την Κίνα και το αντίθετο.

Τώρα βλέπουμε το αντίθετο, επειδή η αμερικανική πολιτική προϋποθέτει τη διάσπαση της ASEAN, εντοπίζει ένα ζευγάρι —τριών ''αντικινεζικών'' χωρών, που θα αναγείρουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα, όπως οι ύφαλοι, στη θάλασσα της νοτιας Κίνας. Οι Φιλιππίνες ήταν ακριβώς μία τέτοια χώρα, με την οποία είναι ασαφές τι θα συμβεί. Αυτή η ιστορία όμως δεν τελειώνει στη σύνοδο κορυφής στο Σότσι, θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: www.ria.ru

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.