ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ “προϋπόθεση” για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
© EPA/OLIVIER HOSLET
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ “προϋπόθεση” για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρι την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χάρη στην Ουκρανή πιλότο Νατνέζντα Σάβτσενκο, η οποία είχε καταδικασθεί σε 22 χρόνια κάθειρξη για τον θάνατο δύο δημοσιογράφων της (ρωσικής) δημόσιας  τηλεόρασης, στο Ντονμπάς. Την ίδια ημέρα, το Κίεβο απελευθέρωσε δύο από τους ρώσους, που είχαν καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκισης. ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία έκαναν λόγο για ένα σημαντικό βήμα που κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινκ.

«Η δράση της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα παραμείνει αμετάβλητη», δήλωσε ο  Τουσκ σε συνέντευξη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti. Ο ίδιος — σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα- σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα "σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ".

Η ισχύς των κυρώσεων της ΕΕ που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, λήγει στις 31 Ιουλίου. Το ζήτημα της επέκτασης των μέτρων που έχουν ληφθεί, θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στις 28-29 Ιουνίου. Ηδη όμως, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι πρόθυμες να μιλήσουν υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών, τονίζεται στο τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου  Ria Novosti.

Πηγή: www.ria.ru