ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Στάινμαϊερ “βλέπει” δυσκολίες στην ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
© Sputnik/Alexander Vilf
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στάινμαϊερ “βλέπει” δυσκολίες στην ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι αντιδράσεις  ως προς την παράταση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, εντείνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα είναι απλό να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Συνειδητοποιούμε ότι εντός της Ε.Ε εντείνονται οι διαμαρτυρίες εναντίον της παράτασης των κυρώσεων (κατά της Ρωσίας). Θα είναι πιο δύσκολο να καταλήξουμε σε μια κοινή στάση, απ' ό,τι ήταν πέρυσι», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Στάινμαϊερ  έκανε τη δήλωση αυτή από τη Ρήγα, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στις χώρες της Βαλτικής.  Ο γερμανός υπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένα τις χώρες  που τάσσονται κατά των κυρώσεων. 

Σεργκέι Λαβρόφ
Νωρίτερα, στο ζήτημα αυτό είχαν αναφερθεί, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ηερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφανγκ Σόϊμπλε. 

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι "προς το παρόν είναι νωρίς να μιλάμε για άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία". Από την πλευρά του, ο κ. Σόϊμπλε επεσήμανε ότι  «θα προτιμούσαμε να άρουμε τις κυρώσεις σήμερα και όχι αύριο». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «προϋποθέσεις  για την άρση των κυρώσεων από μέρους της Ρωσίας προς το παρόν δεν υπάρχουν».

Έχει  γίνει γνωστό ότι,  υπέρ της άρσης, ή του περιορισμού των κυρώσεων  που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, τάσσονται πέντε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβακία.

Χθες ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα υιοθετήσει  απλά με αυτοματισμό μια απόφαση για την παράταση των κυρώσεων», λέγοντας  ότι «επιδιώκουμε συζήτηση επί του θέματος σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την άποψη ότι  η απόφαση για το ζήτημα των κυρώσεων θα ληφθεί στην διάρκεια των επόμενων δυο τριών εβδομάδων «χωρίς εκτεταμένες συζητήσεις».

Πηγή: www.ria.ru