ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν  με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα

Α.Τσίπρας: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα.

Η  επίσκεψη σας που γίνεται στο πλαίσιο των αφιερωματικών ετών της Ρωσίας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας σε διμερές επίπεδο και τη βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις

Παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι ο τελευταίος χρόνος, ιδιαίτερα οι επισκέψεις μου στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο την συνεργασία μας. 

 Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεων μας αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή που επιτάσσουν τόσο οι ιστορικά στενοί, πολιτισμικοί και πολιτικοί δεσμοί, όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και οι δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Έρχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής»

Σας καλωσορίζω και πάλι και θέλω να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός, αισθήματα που μας επιβάλλουν να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο»

Β.Πούτιν: Κύριε πρωθυπουργέ, πρωτίστως θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση.

Συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας.

Μαζί σας  στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως τα προβλήματα είναι πολλά σήμερα και οι συγκυρίες είναι δύσκολες, αλλά σίγουρα έχουμε προοπτικές.

Και βεβαίως πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις και τα αισθήματα των δύο λαών σε  απτά οικονομικά αποτελέσματα  και συνεργασία. Δεν είναι μόνο ο ενεργειακός τομέας, πρέπει να είναι και οι υψηλές τεχνολογίες, οι   υποδομές. Είναι φυσικά και οι αμοιβαίες επενδύσεις.

Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα.

Σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή».

Πηγή: επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας