ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεταξύ “σφύρας και άκμονος” όσοι δεν θέλουν να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ “σφύρας και άκμονος” όσοι δεν θέλουν να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αυτομάτως δεν πρόκειται να επεκταθούν χρονικά, καθώς η Ε.Ε είναι δύσκολο να έχει μια ενιαία άποψη στο ζήτημα αυτό, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν γίνει αυτομάτως χρονική επέκταση των κυρώσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις δεν θα επεκταθούν χρονικά, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik, ο αναλυτής Αλεξέι Πάνιν.

Αυτομάτως επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, η ισχύς των οποίων λήγει στα τέλη Ιουλίου, δεν θα υπάρξει. Το ζήτημα αυτό θα βρίσκεται στην ημερησία διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 28-29 Ιουνίου, ωστόσο, και αυτή τη φορά θα είναι δύσκολο να υπάρξει μια ενιαία άποψη. Μια σειρά από χώρες, ήδη έχουν ταχθεί κατά της τεχνικής χρονικής επέκτασης των οικονομικών περιορισμών, και στην παρούσα φάση η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει ορισμένα από τα σημεία της.

Ο Στάινμαϊερ “βλέπει” δυσκολίες στην ανανέωση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Ο Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Urus Advisory, στο γραφείο της Μόσχας Αλεξέι Πάνιν, θεωρεί ότι, το να μην υπάρξει αυτομάτως χρονική επέκταση των κυρώσεων, δεν σημαίνει και ότι οι κυρώσεις δεν θα επεκταθούν χρονικά.

«Και αυτό γιατί η πολιτική συζήτηση επί του θέματος δεν δεσμεύει κανέναν. Οι ηγέτες των χωρών που προσπαθούν να πετύχουν για δικούς τους λόγους καλές σχέσεις με τη Μόσχα, μπορεί να μη συμφωνούν με την αυτόματη χρονική επέκταση των κυρώσεων, και να θέσουν το ζήτημα προς συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά αφότου τελειώσει η συζήτηση οι κυρώσεις πάραυτα θα επεκταθούν χρονικά», δήλωσε ο Αλεξέι Πάνιν στο ραδιόφωνο Sputnik, επισημαίνοντας ότι, η πολιτική της Ε.Ε είναι τέτοια, που όλες οι χώρες θα αναγκασθούν να ακολουθήσουν την γραμμή των χωρών που λειτουργούν ως οι ατμομηχανές της Ευρώπης.

«Στο ζήτημα αυτό παρατηρείται μια ορισμένη πολυπλοκότητα, όσον αφορά τη εξωτερική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά, από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες αυτές βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μία πλευρά, οι εθνικές τους οικονομίες υφίστανται απώλειες, και από την άλλη, είναι υποχρεωμένες να συνταχθούν με την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να ανακύπτει το εξής ερώτημα: να έρθουν σε αντίθεση με την κοινή θέση; Ένα άλλο ερώτημα, είναι αν κάποια χώρα θα προβάλλει ένσταση όσον αφορά την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρονική επέκταση των κυρώσεων, εάν δεν γίνει αυτομάτως, απαιτείται η συναίνεση όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Στην πραγματικότητα όμως, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια χώρα θα πει «όχι», και μετά από αυτό οι κυρώσεις δεν θα επεκταθούν χρονικά. Στον τρέχοντα σχεδιασμό της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι τέτοιο θα ήταν ανοησία» λέει ο Αλεξέι Πάνιν.

Ο ίδιος βέβαια θεωρεί ότι, η κατάσταση δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης για την κατάργηση των κυρώσεων, ενδεχομένως να επηρεάσουν κατά κάποιο τρόπο, τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας.

«Σε γενικές γραμμές, μιλάμε για ένα είδος ‘'βαρομέτρου'' διαθέσεων.Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να επισημάνουμε ότι όλο και πιο πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι, σε γενικές γραμμές, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που οι ευρωπαίοι επέβαλλαν τις κυρώσεις. Ήδη διατυπώθηκε μια πρόταση να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά κατά της Ουκρανίας, επειδή δεν υλοποιεί τις συμφωνίες του Μινσκ. Και αυτό θα ήταν, τουλάχιστον, σωστό», ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Αλεξέι Πάνιν.

Πηγή: www.ria.ru