ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Ν. Βούτση-Σ. Ναρίσκιν
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ν. Βούτση-Σ. Ναρίσκιν

Όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως αυτό της ειρήνης, της αποσταθεροποίησης και των προσφυγικών ροών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, με τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων.

Όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως αυτό της ειρήνης, της αποσταθεροποίησης και των προσφυγικών ροών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων και συμφώνησαν στην ανάγκη για την αντιμετώπιση τους και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία και σε άλλους τομείς.

"Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον πρόεδρο Ναρίσκιν και με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να τεθούν —και τέθηκαν- στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων, των προβλημάτων και των διακυβευμάτων της σύγχρονης εποχής, πάνω στα οποία μπορούν τα κοινοβούλια αλλά και οι λαοί μας, οι χώρες μας, να έχουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα αδιέξοδα που υπάρχουν ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Και μείναμε ιδιαίτερα στο θέμα της ειρήνης και της υπέρβασης της αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή. Θα καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες και είμαστε ευτυχείς διότι και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών έχουν συγχρονίσει τα βήματά τους για την αντιμετώπιση πολύ μεγάλων θεμάτων και για την ενίσχυση εμπορικών, οικονομικών, τουριστικών και άλλων πλευρών της συνεργασίας", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βούτσης.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Ναρίσκιν στη Θεσσαλονίκη, για την ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία έχει έδρα στην Αθήνα, και σημείωσε: "Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής της Ρωσίας, τον κ. Ναρίσκιν. Είναι μια επίσκεψη που είχαμε αποφασίσει σε ανταπόδοση αντίστοιχης επίσκεψης που έγινε πριν από λίγους μήνες στη Μόσχα, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που χρειαζόταν μία προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί. Είμαστε ευτυχείς πραγματικά που τώρα είμαστε εδώ μαζί και είναι και η απαρχή μιας διαφορετικής συμπεριφοράς, ελπίζουμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γύρω από αυτά τα ζητήματα".

Από την πλευρά του ο κ. Ναρίσκιν ευχαρίστησε τον κ. Βούτση για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να κάνει πόλεμο ενάντια στο "κοινό κακό", τον εξτρεμισμό, και τόνισε πως οι υπηρεσίες της Ρωσίας που ασχολούνται με τη μετανάστευση είναι έτοιμες να προσφέρουν την εμπειρία τους στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας και τα εμπόδια που βάζουν σε αυτές οι κυρώσεις λόγω του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ