ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Βουλγαρία και η Ρωσία επανεξετάζουν την κατασκευή του  αγωγού  South Stream
© Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλγαρία και η Ρωσία επανεξετάζουν την κατασκευή του αγωγού South Stream

Η Βουλγαρία και η Ρωσία επανεξετάζουν την κατασκευή ενεργειακών έργων, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή του αγωγού South Stream δήλωσε ο βούλγαρος  πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Άποψη: Η Βουλγαρία εξετάζει εκ νέου την υλοποίηση των σχεδίων για τον αγωγό του «Νότιου Ρεύματος»
«Η Βουλγαρία και η Ρωσία  συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, οι οποίες θα επανεξετάσουν την κατασκευή των ρωσικών ενεργειακών έργων, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τις δηλώσεις του βούλγαρου πρωθυπουργού. 

Μεταξύ των άλλων έργων, με την προοπτική των οποίων θα συζητήσουν οι ομάδες εργασίας, συγκαταλέγεται η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», που διεκόπη το 2009. 

Την περασμένη Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βούλγαρο πρωθυπουργό. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα έργα που είχαν εκπονηθεί από κοινού στον ενεργειακό τομέα.

Η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014, είχε ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού South Stream, η διέλευση του οποίου είχε σχεδιασθεί να περάσει μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας, στρέφοντας το ενδιαφέρον της προς την Τουρκία και την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ωστόσο το έργο αυτό πάγωσε εξαιτίας της επιδείνωσης που επήλθε στις  σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας. Ο λόγος που η Ρωσία είχε πάρει αυτή την απόφαση, ήταν η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επικαλούμενη το Τρίτο ενεργειακό πακέτο, όριζε ότι μια και αυτή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής φυσικού αερίου δεν μπορεί ταυτόχρονα να δραστηριοποιείται και στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου.

Πηγή:: www.ria.ru