ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Διευθέτηση της συριακής κρίσης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο
© Sputnik/Maxim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Διευθέτηση της συριακής κρίσης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο

Η κρίση στη Συρία μπορεί να διευθετηθεί μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσω του διαλόγου, αναφέρεται στο σχόλιο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας.

«Πεποίθηση μας είναι ότι, η συριακή κρίση μπορεί να διευθετηθεί αποκλειστικά με γνώμονα τη σταθερή βάση που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο, μέσω ενός ευρέως ενδοσυριακού διαλόγου, στον οποίο θα συμμετέχουν όλες οι εθνοτικές θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των κούρδων, βάσει των θέσεων που διατυπώθηκαν στο ανακοινωθέν της Γενεύης της 30ης Ιουνίου του 2012, του υπ' αριθμόν 2254 ψηφίσματος και άλλων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ψηφίσθηκαν με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την βαθιά του ανησυχία για τη κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου.

«Πρωτίστως, προκαλεί ανησυχία το ενδεχόμενο της περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στην ζώνη της διένεξης, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι παράπλευρες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και η όξυνση των ενδοεθνοτικών διενέξεων μεταξύ κούρδων και αράβων» αναφέρεται στο σχόλιο του Τμήματος ενημέρωσης και τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο τουρκικός στρατός το πρωί της Τετάρτης άρχισε στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρειο Συρία για να απελευθερώσει την πόλη Τζαραμπλούς από τους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (το Ι.Κ έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) με την αεροπορική υποστήριξη τη διεθνούς συμμαχίας. Τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας έπληξαν θέσεις των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης άρματα μάχης και το πυροβολικό.

Πηγή: www.ria.ru