ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ και Κέρι συνεχίζουν τις συναντήσεις  για την επίτευξη συμφωνίας για τη Συρία
© Sputnik/Iliya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ και Κέρι συνεχίζουν τις συναντήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τη Συρία

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, αντίστοιχα, να συνεχίσουν τις συναντήσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας που αφορά τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία,  μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο  υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. 

«Εφόσον  καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία, θα θέλαμε να γίνει αυτό άμεσα, εξαιτίας της ανθρωπιστικής κατάστασης», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι, «εάν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε μια τέτοιου είδους συμφωνία την οποία επιδιώκουμε, τότε θα παραιτηθούμε  απ΄ αυτή την προσπάθεια».   

Ο Πούτιν και ο Ομπάμα συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Κίνα. Όπως  δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διήρκεσε περισσότερο απ' ό,τι ήταν προγραμματισμένη. Κατά την συνάντηση, όπως είπε ο ίδιος,οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ συζήτησαν το  συριακό και ουκρανικό ζήτημα.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο  αμερικανό αξιωματούχο που τήρησε την ανωνυμία του, μετέδωσε ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, θα συναντηθούν τις προσεχείς μέρες. Οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, στο περιθώριο της συνάντησης των G20  πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο  η συνάντηση Λαβρόφ —Κέρι που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα την Δευτέρα, ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την Συρία. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν διευκρινίζει ποια είναι τα ζητήματα που παρεμποδίζουν την σύναψη συμφωνίας. Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς, οι διαφωνίες που παραμένουν αφορούν τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας. 

Οι ένοπλες συγκρούσεις στην Συρία συνεχίζονται  από τον Μάρτιο του 2011, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα 220 χιλιάδες άνθρωποι. Ενάντια στα κυβερνητικά στρατεύματα μάχονται, ένοπλες ομάδες που ανήκουν σε διάφορες οργανώσεις. Πιο ενεργές είναι οι οργανώσεις  «Ισλαμικό Κράτος» και η «Τζιχάντ αλ Νούσρα» (που άλλαξε την ονομασία της και έγινε  «Τζιχάντ Φατάχ ας Σαμ»)  που έχουν τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσική Ομοσπονδία.   

Πηγή: www.ria.ru