ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ένα όραμα για την Ευρώπη» λέει η Διακήρυξη  της  Ευρωμεσογειακού  Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ένα όραμα για την Ευρώπη» λέει η Διακήρυξη της Ευρωμεσογειακού Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην ελληνική πρωτεύουσα ανάμεσα στις ηγεσίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας. 

Στην Διακήρυξη τονίζεται η αποφασιστική δέσμευση των 7 ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ για Ευρωπαϊκή ενότητα και η βαθιά πεποίθηση τους ότι, «ενεργώντας από κοινού, οι χώρες μας είναι δυνατότερες και οι Ευρωπαίοι πολίτες σε θέση να ελέγχουν καλύτερα το μέλλον τους». 

Σημειώνεται η πεποίθησή τους ότι η ΕΕ χρειάζεται μια «νέα ώθηση για να ανταπεξέλθει στις κοινές προκλήσεις», όραμα που «πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσουν τη ζωή τους, θα επιβεβαιώσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική τους υπευθυνότητα». 

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αναφορά για τον ρόλο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, ότι «το κοινό Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα θα πρέπει να βασίζεται σε μία προοπτική για τη Μεσόγειο ως μία περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας». 

Εκφράζεται η πεποίθηση των 7 ότι η άτυπη Σύνοδος στην Μπρατισλάβα της 16ης Σεπτεμβρίου, «θα πρέπει να θέσει την πολιτική βάση για το νέο αυτό όραμα, τις ουσιαστικές προτεραιότητες για το μέλλον καθώς και μία ημερήσια διάταξη με σαφείς πρωτοβουλίες προς έγκριση». 

Στο πλαίσιο αυτών των προτάσεων επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει εκ νέου να ενεργοποιηθεί η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της, και να κλιμακωθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, ενώ επισημαίνεται και η αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. 

Στην Διακήρυξη τονίζεται, επιπλέον, ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη — μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα — με πρώτο εκείνο της ανεργίας — που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά. Περιλαμβάνει δε πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.

Στο επικαιροποιημένο κείμενο της Διακήρυξης έχει προστεθεί η αναφορά: «Υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.», ενώ το κοινό κείμενο καταλήγει με τη συμφωνία των 7 ηγετών να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο, και περιλαμβάνεται η απόφαση της διεξαγωγής της 2ης Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, στην Πορτογαλία.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για «ένα όραμα για την Ευρώπη» το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ