ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ρωσικό περίπτερο στην ΔΕΘ  εγκαινίασε ο  πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός  της Ρωσικής Ομοσπονδίας
© Sputnik/Vladimir Pesnya
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ρωσικό περίπτερο στην ΔΕΘ εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Σε ένα νέο δρόμο ουσιαστικής συνεργασίας που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας, σήμερα, στην 81η Διεθνή 'Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, το περίπτερο της ρωσικής αποστολής.

"Εγκαινιάζω με μεγάλη χαρά το περίπτερο της ρωσικής αποστολής" ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως στη διάρκεια του 2016 — του αφιερωματικού χαρακτήρα έτους μεταξύ των δύο χωρών — έχουν προγραμματιστεί και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες να αναβαθμιστούν περαιτέρω και σε θέματα τεχνολογίας.

Οι δύο λαοί, άλλωστε, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας έχουν κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες και μια κοινή πορεία στο διάβα των χρόνων, "βρέθηκαν στην ίδια μεριά στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι "στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής μας εδώ και ενάμιση χρόνο είναι να επανακιννήσουμε τις εμπορικές, οικονομικές, επιχειρηματικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας".

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τόνισε ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή να είναι επικεφαλής της ρωσικής αποστολής και να κάνει τα εγκαίνια του περιπτέρου, στη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ.

Η διεθνής έκθεση — τόνισε ο κ. Ντβόρκοβιτς — γίνεται σε μια χρονιά που "τρέχει" το αφιερωματικό έτος μεταξύ των δύο χωρών και μετά τη συνάντηση που είχαν ο κ. Τσίπρας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντβόρκοβιτς, η έκθεση αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία και ένα σημαντικό βήμα για να περάσουν σε ένα νέο, ποιοτικό επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόμενος από τον κ. Ντβόρκοβιτς και πολυμελές κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπους φορέων και οργανισμών, αλλά και Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, περιηγήθηκε στο ρωσικό περίπτερο όπου και, μεταξύ άλλων, σταμάτησε στα σταντ της Gazprom, των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (Russian Railways) και της Rostec.

Η επετειακή 81η ΔΕΘ, που συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εκθεσιακού φορέα της χώρας, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου κι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

Η 81η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών (1.015) και εκθεσιακού χώρου (έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι), ενώ οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες.

Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία είναι παρούσα στην έκθεση με πολλές επιχειρήσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε από χθες- σε ανώτατο επίπεδο- το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ