ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φροντίδα για το μέλλον: πως διεξάγονται οι εκλογές στην Ρωσία για την Κρατική Δούμα
© Sputnik/Maksim Bogodvid
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φροντίδα για το μέλλον: πως διεξάγονται οι εκλογές στην Ρωσία για την Κρατική Δούμα

Στις 18 Σεπτεμβρίου σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των βουλευτών που θα μπουν στην Κρατική Δούμα της έβδομης συνόδου, ενώ σε μερικές περιοχές θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των βουλευτών που θα πλαισιώσουν τα νομοθετικά όργανα και τους προέδρους της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες απηύθυνε διάγγελμα προς τους ρώσους πολίτες, Στο διάγγελμα του επεσήμανε ότι οι εκλογές είναι ένα καθοριστικό γεγονός για τη ζωή των ρώσων πολιτών και για όλη τη χώρα. «Μόνο από εσάς, τους πολίτες της Ρωσίας, εξαρτάται, ποια θα είναι η βουλή. Έχω την πεποίθηση ότι όλους μας, μας ενδιαφέρει, στην Κρατική Δούμα, να μπουν άνθρωποι αξιοπρεπείς, επαγγελματίες, ενεργητικοί και έντιμοι, που να είναι σε θέση να εκφράσουν την λαϊκή βούληση και να ανταποκριθούν στην εμπιστοσύνη που τους έδειξαν, να διασφαλίσουν την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την εθνική συναίνεση, να είναι ενωμένοι στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Ρωσίας», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα για να δηλώσουν την «υπεύθυνη, σταθμισμένη θέση τους που έχουν ως πολίτες».

© Sputnik/Vasiliy Batanov

Στις εκλογές για τη Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι η Κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης (Βουλής) της Ρωσίας, συμμετέχουν υποψήφιοι βουλευτές που εκλέγονται στις ομοσπονδιακές περιφέρεις όλης της χώρας. Ένας αριθμός βουλευτών εκλέγεται με βάση τις κομματικές λίστες και ένας άλλος εκλέγεται στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες (μια περιφέρεια —ένας βουλευτής). Στις εκλογές για τη Δούμα συμμετέχουν 14 κόμματα. Σε κάθε μονοεδρική εκλογική περιφέρεια υπάρχουν κατά μέσο όρο 14 υποψήφιοι.

Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ των κομμάτων, που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ψήφων. Κατά κανόνα, το όριο αυτό καταφέρνουν να το υπερβούν μόνο τα κόμματα «Ενιαία Ρωσία», το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το κόμμα «Δίκαια Ρωσία». Φέτος, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία της VITSIOM (Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης), η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Συνολικά στις εκλογές για την Δούμα, ''κατεβαίνουν'' 6.500 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 23 είναι ανεξάρτητοι. Κατ' αυτόν τον τρόπο, περίπου 15 υποψήφιοι θα διεκδικούν μια βουλευτική έδρα.

Σύμφωνα με την θεσμοθετημένη διαίρεση σε ζώνες ώρας, η ψηφοφορία στην Ρωσία θα αρχίσει στις 17 Σεπτεμβρίου στις 23.00 ώρα Μόσχας, όταν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στην πιο απομακρυσμένη ανατολική περιφέρεια της χώρας, στην Άπω Ανατολή και θα ολοκληρωθεί στις 21.00, όταν κλείσουν τα εκλογικά τμήματα στην περιοχή του Καλίνιγκραντ.

Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών και των περιοχών όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη, οι ναυτικοί που θα βρίσκονται εν πλω την ημέρα της ψηφοφορίας, όπως και εργαζόμενοι στους επιστημονικούς πολικούς σταθμούς, έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα νωρίτερα.

Οι ψηφοφόροι οι οποίοι, για αντικειμενικούς λόγους, δεν θα μπορέσουν στις 18 Σεπτεμβρίου, να προσέλθουν στο εκλογικό τους τμήμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαιώσεις που να δικαιολογούν την απουσία τους.

© Sputnik/Kirill Kallinikov

Οι εκλογές για την Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας γίνονται κάθε πέντε χρόνια και η ψηφοφορία είναι μυστική. Στην Ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας έχουν διεξαχθεί έξι φορές βουλευτικές, αρχής γενομένης από το 1993.

Η Κρατική Δούμα φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, έχει το δικαίωμα της αμνήστευσης, όπως και το δικαίωμα της παραπομπής του προέδρου και της αποπομπής του. Χωρίς την έγκριση των βουλευτών της Δούμας, δεν μπορεί να γίνει κήρυξη πολέμου, ενώ οι βουλευτές νομοθετούν και εγκρίνουν τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr