ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ρωσική Δούμα χωρίς αλλαγές
© Sputnik/Kirill Kallinikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ρωσική Δούμα χωρίς αλλαγές

Στη Ρωσία διεξήχθησαν οι εκλογές για την Κρατική Δούμα. Η προσέλευση των ψηφοφόρων μπορεί να ήταν μικρότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί στις εκλογές των προηγούμενων ετών, αλλά ο νικητής σ' αυτήν την αναμέτρηση αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Ως κύριο αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 για την Δούμα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι στις εκλογές αυτές δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Αναδείχθηκε ο ίδιος νικητής, αλλά και τα ποσοστά των υπολοίπων που συμμετείχαν στην εκλογική αυτή αναμέτρηση δεν άλλαξαν ουσιαστικά σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Γενικά, όλοι οι βουλευτές της νέας Δούμας είναι γνωστά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία, το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 54% διασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μαζί με το κόμμα της εξουσίας στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, μπαίνουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας και η «Δίκαιη Ρωσία».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως επιτυχία. «Με βεβαιότητα μπορώ να πω, ότι το κόμμα πέτυχε ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Τολμώ να πω, ότι το κόμμα μας νίκησε», επεσήμανε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Φροντίδα για το μέλλον: πως διεξάγονται οι εκλογές στην Ρωσία για την Κρατική Δούμα

Ο Σεργκέι Σομπιάνιν, επικεφαλής της λίστας των υποψηφίων της «Ενιαίας Ρωσίας» στη Μόσχα και δήμαρχος της Μόσχας, όταν ρωτήθηκε αν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα των εκλογών, απάντησε με τον γνωστό λακωνικό του τρόπο «Φυσικά».

Ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων. «Τα δύο τρίτα της χώρας δεν πήγαν να ψηφίσουν, αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός όμως του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δεν εξέφρασε κανέναν παράπονο, καθώς όπως και η «Ενιαία Ρωσία», το κόμμα του αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Επιπλέον, κρίνοντας με βάση όλα τα δεδομένα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, έχει την πιθανότητα να περάσει τους Κομμουνιστές και να είναι το δεύτερο κόμμα. «Ελπίζουμε να γίνουμε το δεύτερο κόμμα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα σημαίνει ότι είμαστε πλάτη με πλάτη με τους κομμουνιστές» δήλωσε ο Ζιρινόφσκι.

Ο αρχηγός του κόμματος «Δίκαια Ρωσία» Σεργκέι Μιρόνοφ, εμφανίσθηκε δυσαρεστημένος με την μικρή προσέλευση. Μπορεί το κόμμα του να μπήκε στην Δούμα, αλλά τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή του εκλογικού σώματος περιορίστηκε. «Φοβάμαι ότι πολλοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να μη ψηφίσουν, επειδή πίστευαν ότι δεν θα υπάρξει σωστή καταμέτρηση», επεσήμανε ο Μιρόνοφ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Έλλα Πανφίλοβα, οι εκλογές ήταν νόμιμες. «Ας περιμένουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ακράδαντα, ότι οι εκλογές διεξάγονται νόμιμα και κάναμε πολλά για να γίνει αυτό», δήλωσε η Πανφίλοβα. Επιπλέον η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, κατέγραψε τρεις περιπτώσεις που γέμισαν με ψηφοδέλτια τις κάλπες, σε τρεις περιφέρειες, συγκεκριμένα στην Νιζεγκαρόντσκαγια, Ροστόφσκαγια και στου Νταγκεστάν. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σ' αυτά τα εκλογικά τμήματα θα θεωρηθούν άκυρα. Η Επιτροπή, προσέφυγε επίσης στην Γενική Εισαγγελία, ζητώντας να εξετάσει τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος ενός υποψηφίου βουλευτή, σύμφωνα με τις οποίες έκανε την προεκλογική του εκστρατεία με αθέμιτους τρόπους.

Το εκλογικό τους δικαίωμα δεν άσκησαν μόνο οι πολίτες στην Γη, αλλά και κάποιος πολίτης όντας στο διάστημα. Ο κοσμοναύτης Ανατόλι Ιβανίσιν, υπήρξε ο μοναδικός Ρώσος πολίτης που εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα εξουσιοδοτώντας ένα δικό του έμπιστο πρόσωπο. Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διεύθυνσης Πτήσεων παρατήρησε, ότι με ανάλογο τρόπο, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα κοσμοναύτες και κατά την διάρκεια των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών και κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών. Όλοι οι κοσμοναύτες, οι οποίοι βρέθηκαν κατά καιρούς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ψήφισαν κατά τον ίδιο τρόπο.

Επίσης ψήφισαν και οι Ρώσοι, που ζουν στο εξωτερικό ή έκαναν διακοπές στο εξωτερικό. Έτσι για παράδειγμα στην Αθήνα, οι Ρώσοι ψήφισαν στον υπ αριθμόν 8077 εκλογικό τμήμα. Το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» στην Αθήνα, συγκέντρωσε σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων, δέυτερο αναδείχθηκε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (9,7%), τρίτο το Κομμουνιστικό Κόμμα (7,13%) και τέταρτο το «Γιάμπλακο» (4,84%).

© Sputnik/Sergey Pivovarov

Οι διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν τις εκλογές, δήλωσαν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τρόπο δημοκρατικό και διαφανή. «Οι εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών στη Δούμα της 7ης Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που διεξήχθησαν στις 18 Σεπτεμβρίου του 2016, έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα στην χώρα εκλογική νομοθεσία. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, διασφάλισε το νόμιμο δικαίωμα των πολιτών της χώρας να εκφράσουν ελεύθερα την βούληση τους. Οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με τις αρχές διεξαγωγής των δημοκρατικών εκλογών, υπήρξαν αδιάβλητες και πληρούσαν τους κανόνες του ανταγωνισμού», δήλωσε ο επικεφαλής των παρατηρητών των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών Βλαντίμιρ Γκαρκούν.

Με δυσάρεστα επεισόδια αμαυρώθηκε η ψηφοφορία στην Ουκρανία, όπου υπήρχαν τέσσερα εκλογικά τμήματα. Στην ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο και στα ρωσικά προξενεία στο Χάρκοβο, στην Οδησσό και το Λβόφ. Τα επεισόδια έξω από τα κτίρια που εδρεύουν οι ρωσικές διπλωματικές αποστολές, στο Κίεβο και την Οδησσό, άρχισαν στην ουσία ταυτόχρονα, δύο ώρες αφότου άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα.

Στο Κίεβο, τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου του Κιέβου που εκπροσωπεί το εθνικιστικό κόμμα «Σβαμπόντα» Ίγκορ Μιροσνίτσενκο, και ένας ακόμη ό Μιχαήλ Κοβαλτσούκ, οποίος ηγείται του «Εθνικο-Πατριωτικού Κινήματος της Ουκρανίας» απέκλεισαν την πρόσβαση στη ρωσική πρεσβεία. Όταν μάλιστα ένας Ρώσος πολίτης προσπάθησε να μπει στην πρεσβεία, οι διαδηλωτές δεν τον άφησαν. Μεταξύ των διαδηλωτών και του ρώσου πολίτη άρχισαν φραστικές επιθέσεις, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να τον γρονθοκοπούν στο πρόσωπο, τον κλωτσούσαν στα πόδια, μέχρι που αναγκάστηκε να φύγει και να μην ψηφίσει.

Στην Οδησσό, την ψηφοφορία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν οι εκπρόσωποι της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας», που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία. Τα μέλη της επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μερικούς ρώσους πολίτες να μπουν στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικροεπεισόδια, τα οποία σταμάτησαν όταν η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα.

Την ίδια χρονική στιγμή,στα ρωσικά προξενεία στο Λβόφ και το Χάρκοβο, η ψηφοφορία διεξάγονταν ομαλά, γύρω από τα κτίρια υπήρχε ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και κανείς δεν εμπόδισε τους ρώσους πολίτες να ψηφίσουν.
Στην ουσία τα περιστατικά αυτά δεν επηρέασαν στο ελάχιστο την όλη εικόνα της εκλογικής διαδικασίας.

Οι εκλογές αυτές ανέδειξαν τους νικητές οι οποίοι σύντομα θα ξεκινήσουν το έργο τους. Ο πρόεδρος της 6ης Δούμας Σεργκεί Ναρίσκιν, υπολογίζει ότι η ολομέλεια της νέας Δούμας θα συνέρθει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr