ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. Φίτσο: “Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι επιζήμιες για την Ε.Ε.”
© Sputnik/Ekaterina Shutkina
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Φίτσο: “Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι επιζήμιες για την Ε.Ε.”

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν αναποτελεσματικές και επιζήμιες για τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Σλοβακίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως υπογράμμμισε, "είχαν οφέλη για τις Ηνωμένες Πολιτείες".

«Οι κυρώσεις είναι επιζήμιες για την Ε.Ε. και τη Ρωσία και βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις καταδικάζω, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα διασπάσω την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Φίτσο μετά την συνάντηση του  με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν απολύτως καμία επίπτωση στους τομείς εκείνους τους οποίους θα έπρεπε να επηρεάσουν.  Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σλοβακία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση που αφορά τις κυρώσεις ως μέλος της ΕΕ, από την άλλη πλευρά όμως  οι κυρώσεις αυτές δεν αρέσουν στην χώρα.

Στη συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο, ο πρόεδρος της Σλοβακίας, επισήμανε, επίσης, ότι "η ουκρανική πλευρά καταβάλλει λιγότερες προσπάθειες ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ, απ' ό,τι η Ρωσία", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι αλήθεια ότι η Ουκρανία είναι το καλό παιδί και η Ρωσία το κακό».

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Οι χώρες της ΕΕ αρχικά επέβαλλαν επιλεκτικά κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, ενώ στην συνέχεια επέβαλλαν περιορισμούς σε διάφορους κλάδους, που επηρεάζουν ολόκληρους τομείς της οικονομίας. Η Ρωσία ανταπαντώντας επέβαλλε περιορισμούς στις εισαγωγές ειδών   διατροφής από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση των κυρώσεων που αφορούν την «μαύρη λίστα» φυσικών προσώπων και ρωσικών οργανισμών έως τις 15 Μαρτίου του 2017. Οι κυρώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και Ρώσους βουλευτές.

Пηγή: www.ria.ru