ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Μπάϊντεν προειδοποίησε την Ουκρανία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
© Sputnik/Mikhail Palinchak
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπάϊντεν προειδοποίησε την Ουκρανία, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν επέστησε την προσοχή στην ουκρανική κυβέρνηση, ότι θα πρέπει να υλοποιήσει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε να κάνει. Σε αντίθετη περίπτωση, το Κίεβο, όπως είπε, ενδέχεται να δει, την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει κατά της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Γνωρίζουμε, ότι αν θα δώσουν αφορμή στην ΕΕ, υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον πέντε χώρες, που θα πουν ‘Θέλουμε να αποχωρήσουμε' από τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας», δήλωσε ο Μπάιντεν, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Νέας Υόρκης.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες είναι υπέρ της άρσης των κυρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν δεν λύνουν το πρόβλημα στην Ουκρανία, ενώ ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις είναι επιζήμιες για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ωφελούν μόνο τις ΗΠΑ. Επιπλέον, ψηφίσματα που ζητούσαν να μετριασθεί το καθεστώς των κυρώσεων ενέκριναν η Κάτω Βουλή και η Γερουσία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, όπως επίσης και οι Αρχές τεσσάρων ιταλικών περιφερειών.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος παραδέχτηκε ότι από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, ξοδεύει δύο ή τρεις ώρες την εβδομάδα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει με τους ουκρανούς ηγέτες, τους οποίους προσπαθεί να πείσει να συνεχίσουν αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις, «εμφυσώντας» την ίδια στιγμή στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, την ιδέα να συνεχίσουν την πολιτική των κυρώσεων.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλει περιορισμούς, τόσο εναντίον μεμονωμένων Ρώσων όσο και σε ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας. Ως προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων η Δύση θέτει την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.
Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Μινσκ, το Κίεβο ανέλαβε την υποχρέωση να προβεί σε συνταγματική μεταρρύθμιση πριν από το τέλος του 2015. Βασικά στοιχεία της έπρεπε να είναι η αποκέντρωση και η ψήφιση του νόμου για το ειδικό καθεστώς ορισμένων περιοχών στις περιοχές Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, αλλά η ουκρανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιήσει αυτό το μέρος των συμφωνιών.

Το Κρεμλίνο θεωρεί πως είναι παράλογο να συνδέεται η επιβολή κυρώσεων με την εφαρμογή των συμφωνιών Μινσκ. Η Μόσχα επισημαίνει ότι Ρωσία δεν συνιστά μέρος της ενδοουκρανικής διενέξης και υποκείμενο των συμφωνιών που αφορούν την διευθέτηση της κατάστασης στο Ντονμπάς.

Πηγή: www.ria.ru