ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Μόσχα ανησυχεί για τα σχέδια των ΗΠΑ στην Ευρώπη
© Sputnik/Alexey Vitvitsky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μόσχα ανησυχεί για τα σχέδια των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αναπτύσσει συστοιχίες πυραύλων στην Ευρώπη, η Μόσχα ανησυχεί επειδή το ΝΑΤΟ επεκτείνει τις υποδομές του κοντά στα σύνορά της, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Ο νατοϊκοί συνεχίζουν να αναπτύσσούν την αντιπυραυλική του ασπίδα στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της λεγόμενης «σταδιακής προσαρμογής». Επανειλημμένα, έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας σε σχέση με την ανάπτυξη στρατηγικής σημασίας υποδομών πολύ κοντά στα σύνορα μας, η οποία πλήττει τα συμφέροντα μας στον τομέα της ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Ριάμπκοφ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Ρωσικού Κοινωνικού Συμβουλίου Διεθνούς Συνεργασίας και Δημόσιας Διπλωματίας του Δημόσιου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τόνισε, επίσης, ότι, "ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να εφοδιάσουν την Ευρώπη, με νέες πυρηνικές βόμβες μειωμένης ισχύος, αλλά υψηλής ακρίβειας". Ο Ριάμπκοφ δήλωσε ότι «αυτό ενδεχομένως να υποδηλώνει την πρόθεσή τους να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά και πυκνοκατοικημένων περιοχών, σύμφωνα με συγκεκριμένα στρατιωτικά σενάρια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία μια παγκόσμιας αντιπυραυλικής ασπίδας από μέρους των ΗΠΑ, στην οποία εντάσσεται και το ευρωπαϊκό της τμήμα, είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, «επειδή σε κάποιο στάδιο η λεγόμενη ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα θα αρχίσει ενδεχομένως να επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των δικών μας μέσων στρατηγικής αποτροπής».

«Προς το παρόν ένα τέτοιο επίπεδο δεν έχει επιτευχθεί, αλλά οι δυνατότητες της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα ενισχύονται» δήλωσε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει ότι «στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε συμπτωματική, την απροθυμία που επιδεικνύουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους στον τομέα της αντιπυραυλική άμυνας, παρά τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε σχέση με την κατάσταση που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Μόσχα «θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση δείχνοντας συστηματικά στους Ευρωπαίους, τις αναπόφευκτες και αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων».

Πηγή: ria.ru