ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΙΑΕΑ τονίζει τον σημαντικό ρόλο  της Ρωσίας στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς
© Sputnik/Grigoriy Sisoev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΙΑΕΑ τονίζει τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς

Η Ρωσία διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών τεχνολογιών πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της  Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιούκια Αμάνο.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του ιωβηλαίου, της  60ης Γενικής Διάσκεψης της ΙΑΕΑ, η ρωσική κρατική εταιρεία  «Rosatom», έκανε δώρο στον Αμάνο την μακέτα, του τελευταίας τεχνολογίας  έκτου αντιδραστήρα  του πυρηνικού σταθμού του Νοβοβαρόνεζ, που υπήρξε ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο και ανήκει  στην γενιά των πυρηνικών αντιδραστήρων «3+», που έχουν κατασκευασθεί με βάση τις τελευταίες  προδιαγραφές ασφαλείας, τις λεγόμενες μετα-Φουκουσίμα  προδιαγραφές  ασφάλειας και τέθηκε σε λειτουργία το 2016.

«Η Ρωσία είναι  ένας πολύ σημαντικός αγωγός, εξελιγμένων  πυρηνικών τεχνολογιών στον κόσμο, που έχουν ως προτεραιότητα την αξιοπιστία και την ασφάλεια»,  δήλωσε ο Αμάνο.

Επεσήμανε, επίσης, ότι, οι νέοι πυρηνικοί  αντιδραστήρες,  εκτός από τις  υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας που πρέπει να διαθέτουν, πρέπει να είναι και προσιτοί από εμπορικής απόψεως, και πως η Ρωσία, σε συνεργασία με την ΙΑΕΑ, προτείνει στους πελάτες της, ακριβώς τέτοιου είδους αντιδραστήρες. 

«Για εμάς είναι πολύ σημαντική η συνεργασία  με την ΙΑΕΑ. Πιστεύουμε ότι με την αύξηση του όγκου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, πρέπει να ενισχυθεί και ο ρόλος της ΙΑΕΑ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Rosatom Σεργκέι Κιροιγιένκο.

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό το έργο που κάνει η ΙΑΕΑ και όσον αφορά τις μη ενεργειακές  εφαρμογές στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι οποίες ανοίγουν σε πολλές χώρες την  πρόσβαση στην πυρηνική ιατρική, στην χρήση   των ρεδιενεργών τεχνολογιών στη γεωργία και τη βιομηχανία» δήλωσε ο Κιριγιένκο..

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της  Rosatom, η κατασκευή και η λειτουργία στη Ρωσία ενός μοναδικού πυρηνικού αντιδραστήρα  στον πυρηνικό σταθμό του Νοβοβαρόνεζ, με βάση όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις της ασφαλείας που θέτει η ΙΑΕΑ είναι «ένα παράδειγμα του πώς, υπό την καθοδήγηση  της ΙΑΕΑ πολλές χώρες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα οφέλη που παρέχει η πυρηνική ενέργεια»

Πηγή: www.ria.ru