ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσικό ΥΠΕΞ: “Η στάση των ΗΠΑ επιδεινώνει την κατάσταση στη Συρία”
© Kirill Kallinikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: “Η στάση των ΗΠΑ επιδεινώνει την κατάσταση στη Συρία”

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στο ερώτημα για τη πιθανότητα άμεσης  εμπλοκής  Ρώσων και αμερικανών στρατιωτικών στη Συρία, επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει συμφωνία για την αποτροπή εμπλοκής, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Νομίζω, ότι σ' αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλές πτυχές του ερωτήματος αυτού, παρότι φυσικά, είναι τίθεται με τόση ευθύτητα. Όμως, η   απάντηση που μπορώ να δώσω με την ίδια ευθύτητα, είναι ότι μεταξύ μας έχει υπογραφεί η σχετική συμφωνία με τους αμερικανούς για την αποτροπή της εμπλοκής. Αυτή είναι ευθέως η απάντηση μου, στο ευθέως δικό σας ερώτημα»  απάντησε η Μαρία Ζαχάροβα στο ερώτημα του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία 1», ποια είναι η πιθανότητα της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στην Συρία, για παράδειγμα αν οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τον συριακό στρατό, και η Ρωσία ενεργοποιήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα των  С-300.   

«Όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη, επειδή πρώτον, αυτό θα ενεργοποιήσει και πάλι τις αφίδες της τρομοκρατίας, που θα επεκταθούν  παντού και στην περιοχές και στην Ευρώπη και θα φθάσουν έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, Δυστυχώς, όλα αυτά έχουν δοκιμασθεί. Το δεύτερο σημείο  είναι σίγουρα, το ότι θα απορριφθεί μια κάποια ρεαλιστική προοπτική για την διευθέτηση στη Συρία», συνέχισε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσίδα διπλωμάτης επέστησε την προσοχή στο ότι η Ουάσιγκτον στην αρχή έλεγε ότι διακόπτουν τον οποίο διάλογο με τη Ρωσία για τη διευθέτηση του συριακού.

«Μετά πέρασαν δύο ημέρες. Και παρουσιάσθηκαν νέες προσεγγίσεις, σύμφωνα με τις οποίες έλεγαν ότι δεν αρνούνται την ίδια την πολιτική διευθέτηση. Όπως και ότι θεωρούν πολύ σημαντικό όλο το έργο που αφορά την εξεύρεση λύσης εξόδου από την κατάσταση. Περνάει ακόμη μια ημέρα και παρουσιάζεται μια νέα θέση, που λέει ότι δεν διέκοψαν, αλλά ανέστειλαν την συνεργασία με τη Ρωσία προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η ίδια.  

Νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει την συνεργασία της με τη Μόσχα στο θέμα της Συρίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευση του για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, αποδίδοντας της "στην ανικανότητα των αμερικανών να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών  για την διευθέτηση της κρίσης", επισημαίνεται στο ίδιο τηλεγράφημα.

Πηγή:  www.ria.ru