ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ρωσικό πολεμικό  «Μιράζ» στη  Μεσόγειο
© RIA Novosti/Vasiliy Batanov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ρωσικό πολεμικό «Μιράζ» στη Μεσόγειο

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας επιβεβαίωσε ότι η μικρή πυραυλάκατος «Μιράζ» απέπλευσε από το λιμάνι της Σεβαστούπολης με προορισμό τη Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ανώνυμη πηγή, είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti ότι, η τρίτη —τις τελευταίες ημέρες —μικρή πυραυλάκατος  του στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Μιράζ»  απέπλευσε από τη Σεβαστούπολη με προορισμό τα παράλια της Συρίας.

«Προβλέπεται ότι,  αύριο η πυραυλάκατος θα περάσει τα Στενά του Βοσπόρου και θα βγει στη Μεσόγειο, όπου, σύμφωνα με το σχέδιο εναλλαγής θα ενταχθεί στις δυνάμεις της του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή»,  δήλωσε ο αναπληρωτής του αρμόδιου επικοινωνίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , ανθυποπλοίαρχος Νικολάι Βασκρισένσκι.

Το «Μιράζ» ανήκει στα πλοία του υπ' αριθμόν  1234  σχεδίου και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις θαλάσσιες επικοινωνίες,  τις  νηοπομπές και να αντιμετωπίζει τα πλοία επιφανείας σε εμπλοκές σε  παράκτιες περιοχές. Για την αντιμετώπιση στόχων επιφανείας, φέρει τέσσερις εκτοξευτήρες  πυραύλων «Μαλαχίτ» (τύπου κρούζ (cruise)). Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με το αντιαεροπορικό σύστημα «Osa-M» και πυροβόλα όπλα.

Επίσης  το «Μιράζ» είναι γνωστό, επειδή στα γεγονότα του 2008, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής διένεξης μεταξύ  Γεωργίας  και Νότιας Οσετίας συμμετείχε στην επιχείρηση  επιβολής ειρήνης στην Γεωργία.  Όπως ανέφεραν  στρατιωτικές πηγές,  το «Μιράζ» με το αντιαεροπορικό σύστημα «Μαλαχίτ», ήταν αυτό που έθεσε εκτός μαχής  ένα από τα τέσσερα πολεμικά σκάφη της Γεωργίας, που αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Γεωργίας. Φέτος, το συγκεκριμένο πλοίο, πραγματοποίησε  ένα ταξίδι διάρκειας δύο μηνών στη Μεσόγειο, όπου συμμετείχε σε  ναυτικά γυμνάσια πολεμικών πλοίων του Στόλου της  Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: www.ria.ru